Woord

Er was eens...

Woord

Er was eens...

Er waren eens.. kabouters, een wolf en zeven geitjes, mooie heksen, lelijke feeën, een maanvis en een makreel, twee van elkaar gescheiden geliefden, een geheimzinnige heuvel, sprookjesachtig Bhutan, de kop en romp van een paard en natuurlijk: Roodkapje. Gastheer voor alle sprookjesfiguren vannacht is Maarten Westerveen. Luister naar Woord Radio, elke vrijdag op zaterdag tussen 2.00 en 7.00 op NPO Radio 1. En natuurlijk de hele week op Woord.nl.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wolf en de 7 geitjes

vanaf 00:02:06

Er waren eens... kabouters, een wolf en zeven geitjes, mooie heksen, een lelijk eendje en natuurlijk: Roodkapje. Woord Radio van 11 april staat in het teken van 'Er was eens...'. Meer sprookjesverhalen horen? Ga naar Woord.nlTussen 2 en 3: vertelt actrice Enny Mols-De Leeuwe in goed Amsterdams dialect over de wolf en de zeven geitjes, is verslaggever Rik Felderhof op bezoek bij een kabouterkenner, vertelt acteur IJf Blokker een absurd sprookje, hoort u een hedendaags, tragisch liefdesverhaal uit het VPRO-programma Plots, leest Godfried Bomans voor uit zijn eigen sprookjesboek en zingen twee heren een liedje over Roodkapje.

Knappe slechteriken en lelijke helden

vanaf 01:02:07

Er waren eens... kabouters, een wolf en zeven geitjes, mooie heksen, een lelijk eendje en natuurlijk: Roodkapje. Woord Radio van 11 april staat in het teken van 'Er was eens...'. Meer sprookjesverhalen horen? Ga naar Woord.nlTussen 3 en 4: vinden de maanvis en de makreel elkaar, vertellen kinderen hun eigen sprookjes in een aflevering van het NOS-programma Radiorama uit 1974 en pleit pedagoog Gerard Gielen voor knappe slechteriken en lelijke helden.

Sprookjesachtig Bhutan

vanaf 02:02:05

Er waren eens... kabouters, een wolf en zeven geitjes, mooie heksen, een lelijk eendje en natuurlijk: Roodkapje. Woord Radio van 11 april staat in het teken van 'Er was eens...'. Meer sprookjesverhalen horen? Ga naar Woord.nlTussen 4 en 5: leest Godfried Bomans nog een eigen sprookje voor, reist verslaggever Ronald van den Boogaard af naar sprookjesachtig Bhutan en vertelt een Finse hoe zij altijd rustig werd van een wreed doch sprookjesachtig lied vol trollen uit haar vaderland.

Een magische heuvel

vanaf 03:02:04

Er waren eens... kabouters, een wolf en zeven geitjes, mooie heksen, een lelijk eendje en natuurlijk: Roodkapje. Woord Radio van 11 april staat in het teken van 'Er was eens...'. Meer sprookjesverhalen horen? Ga naar Woord.nlTussen 5 en 6: hoort u aflevering 2 van het science fictionhoorspel Testbemanning, van regisseur Leon Povel, komt er nog een Fins sprookje voorbij en reist verslaggeefster Remi van der Elzen naar een magische heuvel in het Engelse Glastonbury.

Gruwelverhalen

vanaf 04:03:01

Er waren eens... kabouters, een wolf en zeven geitjes, mooie heksen, een lelijk eendje en natuurlijk: Roodkapje. Woord Radio van 11 april staat in het teken van 'Er was eens...'. Meer sprookjesverhalen horen? Ga naar Woord.nlTussen 6 en 7: vertelt een meisje het verhaal van het lelijke eendje, pleit de Vlaamse antropologe Marita de Sterck voor de terugkeer van de gruwelverhalen die sprookjes oorspronkelijk waren en maakt zij korte metten met 'het zoetsappige sprookje', beschrijft taalkundige Marc van Oostendorp het wonder van sprookjes en tipt meteen een sprookjesverhaal in de Woord-rubriek Radio a la Carte.

advertentie