Woord

Eureka!

Woord

Eureka!

Eureka! Woord staat dit keer in het teken van kleurrijke uitvinders en hun vindingrijke, soms vreemde, maar vaak nuttige ontdekkingen. Tussen 2.00 en 7.00 op NPO Radio 1 en natuurlijk 24/7 op Woord.nl. Presentatie: Maarten Westerveen

Tussen 2 en 3: wordt een paardenluier ondergewaardeerd, vindt er een gesprekje plaats over Archimedes, ontdekt Mien God, bedenkt Toon een theorie van alles en worden er belangrijke ontdekkingen gedaan in het laatmiddeleeuwse Middelburg.

Tussen 3 en 4: kent u de Rolykit nog? Die hebben we te danken aan Gied Jaspars. In dit uur vertelt hij hoe hij, na zijn carriere bij de tv, ondernemer in uitvindingen werd.

Tussen 4 en 5: vertelt Peter Westbroek over de ontdekking van de aarde.

Tussen 5 en 6: wat dacht u van een speelgoedwurm op een stokkie? Harmke Pijpers praat met de bedenker. En de 54-jarige elektrotechnicus Jan Sloot doet een briljante uitvinding die hem, volgens zijn zoon, zijn leven heeft gekost.

Tussen 6 en 7: beweert evangelist Ab Klein Haneveld dat onze aarde hol is in plaats van bol en worden er ontdekkingen gedaan in het Rijksmuseum. Plus twee gloednieuwe afleveringen van Achterland (#6: de plantenbak) en Ongesigneerd (#6: geurdesign).

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Eureka: ontdekkingen en openbaringen

vanaf 00:01:59

Woord staat deze keer bol van de ontdekkingen en openbaringen. Uitvindingen worden bejubeld en gejat, ontdekkingen worden bij toeval gedaan en blijken wereldschokkend of totale tegenvallers.In dit eerste uur: wordt een paardenluier ondergewaardeerd, vindt er een gesprekje plaats over Archimedes, ontdekt Mien God, bedenkt Toon een ‘theorie van alles’ en worden er belangrijke ontdekkingen gedaan in het laatmiddeleeuwse Middelburg.

Het superwiel en de Rolykit

vanaf 01:02:14

Woord staat deze keer bol van de ontdekkingen en openbaringen. Uitvindingen worden bejubeld en gejat, ontdekkingen worden bij toeval gedaan en blijken wereldschokkend of totale tegenvallers.In het tweede uur: kent u de Rolykit nog? Die hebben we te danken aan Gied Jaspars. In dit uur vertelt hij hoe hij, na zijn carrière bij de tv, ondernemer in uitvindingen werd. En ook: hoe een muzikant de bruistablet uitvond. 

De ontdekking van de aarde

vanaf 02:02:10

Deze keer staat Woord bol van de ontdekkingen en openbaringen. Uitvindingen worden bejubeld en gejat, ontdekkingen worden bij toeval gedaan en blijken wereldschokkend of totale tegenvallers. In dit derde uur: vertelt geoloog Peter Westbroek over zijn ontdekking van de aarde - en al het moois dat daarin schuilgaat.

Een dodelijke vondst?

vanaf 03:02:21

Deze keer staat Woord bol van de ontdekkingen en openbaringen. Uitvindingen worden bejubeld en gejat, ontdekkingen worden bij toeval gedaan en blijken wereldschokkend of totale tegenvallers. In dit vierde uur: praat VPRO-verslaggeefster Harmke Pijpers met de uitvinder van de speelgoedwurm op een stokkie. En de 54-jarige elektrotechnicus Jan Sloot doet een briljante uitvinding die hem, volgens zijn zoon, zijn leven heeft gekost.

Ontdekkingen in de plantenbak en geurdesign

vanaf 04:04:10

Deze keer staat Woord bol van de ontdekkingen en openbaringen. Uitvindingen worden bejubeld en gejat, ontdekkingen worden bij toeval gedaan en blijken wereldschokkend of totale tegenvallers. In het vijfde uur: beweert evangelist Ab Klein Haneveld dat onze aarde hol is in plaats van bol en worden er ontdekkingen gedaan in het Rijksmuseum. Plus deel #6 van de nieuwe radioserie Achterland. Dit keer over het leven in de plantenbak. Het stukje groen dat we meestal links laten liggen. Marten Minkema gaat met entomoloog Peter Koomen en taxonoom Marco Hoffman op ontdekkingstocht.En ook het laatste deel van de nieuwe radioserie Achterland. Dit keer over geurdesign. Dat is booming business. Er zijn steeds meer bedrijven die de kracht van de neus onderkennen en hun klanten met geur in de watten leggen. Hoe groot is de invloed van geur precies en hoe ver kunnen ontwerpers daarin gaan? Met geurexpert Tanja Deurloo, psycholoog Cretien van Campen en parfumeur Christophe Laudamiel. Een verhaal van Laura Stek.

advertentie