Vrije Geluiden op 6

Zondagavond, festivalavond!

Vrije Geluiden op 6

Zondagavond, festivalavond!

Zondagavond, festivalavond! Ook vanavond hebben we weer fijne opnamen van North Sea Jazz, naast muziek van de Music Meeting in Nijmegen, het Houtfestival in Haarlem, en Festival Mundial in Tilburg. Presentatie: Jaap Boots.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

La Chiva Gantiva

vanaf 00:09:53

Drie Colombiaanse studenten in Brussel speelden samen percussie. Door Zuid-Amerikaanse ritmes te combineren met een combinatie van Rock, Afrobeat en Funk, en later met de input van vier andere bandleden uit verschillende landen, werden de catchy nummers van La Chiva Gantiva geboren. Live-opnamen van festival Mundial in Tilburg, 2015.

Sena Nationaal Jeugd Jazz Orkest & Martin Fondse

vanaf 00:27:50

Elke twee jaar worden ongeveer twintig supertalenten geselecteerd voor het Sena Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Telkens krijgt een gerenommeerd jazzmusicus de opdracht om intensief met deze bigband aan de slag te gaan. Na Peter Guidi, Benjamin Herman en Eric Vloeimans is de artistiek leider van 2015 Martin Fondse. Live-opnamen van de Music Meeting, mei 2015.

Bamba Wassoulou Groove

vanaf 01:07:25

Vintage dansmuziek van legendarische Malinese bands als Super Djata Band en Super Biton de Ségou met hun zwaar funkende grooves, jachtige vocalen en hypnotiserende gitaar soli vormen de inspiratiebron voor Bamba Wassoulou Groove. Opgenomen op de Music Meeting in Nijmegen.

Nik Bärtsch

vanaf 01:21:11

Ronin heet de groep van pianist/keyboardist Nik Bärtsch (Zürich, 1971) en de muziek noemt hij Zen-funk. 'Less is more' is het devies, geheel volgens de opvattingen van deze muzikale zen-minimalisten. Het experiment wordt overigens niet geschuwd; Ronin zoekt altijd naar nieuwe geluiden. OPgenomen op het North Sea Jazz, 2015.

It Dockumer Lokaeltsje

vanaf 01:45:07

In 1990 hield It Dockumer Lokaeltsje op met oefenen, liedjes schrijven en optreden. Sommigen waren daar verdrietig over, anderen opgelucht. Eindelijk rust. Ondertussen is er dus een kwart eeuw verstreken en It Dockumer Lokaeltsje is terug. Ze hebben zelfs nieuwe nummers gemaakt! Het is allemaal weer hartstikkene briek, Friestalig en psychodemisch. Live-opnamen op het Houtfestival.

Timbazo

vanaf 02:03:27

Opgenomen op Music Meeting op 24 mei 2015: Timbazo. Duitse percussionist Nils Fischer, één van de meest gerespecteerde latinmuzikanten en bandleiders van Europa, is terug met zijn twaalfkoppige latinorkest. Timbazo brengt een combinatie brengt van salsa dura en Cubaanse timba.

Naked Wolf

vanaf 02:35:12

Onstuimig, brutaal en ver verwijderd van de mainstream-jazz, zo karakteriseert Naked Wolf zichzelf. Naked Wolf herbergt de top van de improvisatiescene in Nederland. Gerri Jäger (drums), Luc Ex (bas) en Yedo Gibson (saxen) verzorgen de hoekige, hypnotische ritmes en pulsrende vibe. Felicity Provan (trompet), Mikael Szafirowski (gitaar) en Seb El Zin (stem) zorgen daarbij voor het altijd verrassende muzikale contrast. Live-opnamen van het Houtfestival.

Hailu Mergia & Tony Buck & Mike Majkowski

vanaf 03:09:16

De Ethiopische bandleider, toetsenist en accordeonspeler Hailu Mergia ontsnapte begin jaren tachtig tijdens een tournee met de Walias Band naar de VS om de dictatuur van zijn vaderland te ontvluchten. Sindsdien rijdt hij zes dagen in de week in zijn taxi rond Dulles Airport. Brian Shimkovitz, stuitte in Ethiopië op de cassette Hailu Mergia & His Classical Instrument, een ode aan de in de vergetelheid geraakte accordeon in Ethiopische muziek. Hij spoorde Mergia op, bracht de cassette uit op album en verleidde hem te gaan touren. Live-opnamen van Hailu Mergia en het Australische duo Tony Buck en Mike Majkowski op de Music Meeting.

Aziza Brahim

vanaf 03:33:30

Afkomstig uit de westelijke Sahara neem Aziza Brahim haar cultuur mee naar Nederland. De gesluierde Sahawarische brengt ritmes soepel gemengd met een gitaar en tabal(trommel). Live-opnamen van Festival Mundial.