Noorderlicht Radio

Noorderlicht Radio

 

Wetenschapsnieuws

Over trampolinespringende virussen, het sperma van felgekleurde koolmezen en chimpansees die hun eigen film maken. Het resultaat van het chimp-experiment is woensdag, 27 januari, vanaf 21.00 uur te zien op BBC 2. 

De biologische klok van gist

Ook zoiets kleins als gist heeft een biologische klok, ontdekten Groningse onderzoekers,die hun bevinding afgelopen week publiceerden in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

En dat is goed nieuws, want gist is een door wetenschappers veel gepest organisme en dat betekent dat er massa's methoden zijn om dieper in het proefwezen te kunnen kijken. Die methoden kunnen nu worden ingezet om erachter te komen hoe de biologische klok nu eigenlijk precies in elkaar zit. En hoe die is geevolueerd. Want dat willen de Groningers - en collega-chronobiologen - heel graag weten.

Marc Maas is zo'n chronobioloog, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, en legt in Noorderlicht uit wat er zo fascinerend is aan de biologische klok en wat het ontrafelen daarvan kan betekenen voor ons mensen.

(presentatie: Remy van den Brand)

advertentie