VPRO Vrije Geluiden

Saskia en Shubhendra Rao, Carminho, Loran Witteveen

VPRO Vrije Geluiden

Saskia en Shubhendra Rao, Carminho, Loran Witteveen

Celliste Saskia Rao-de Haas woont en werkt in India. Met haar cello, die voor de Indiase muziek is aangepast en in samenspraak met vioolbouwer Eduard van Tongeren is gemaakt, speelt ze muziek uit de Indiase klassieke muziektraditie en zelf gecomponeerde muziek. Saskia is getrouwd met één van de grootste sitarspelers van India, Shubhendra Rao, die vanaf zijn derde jaar opgeleid is door de grote meester Ravi Shankar. Fadozangeres Carminho komt uit een muzikale familie. Haar moeder Teresa Sigueira is ook een bekende fadista. Hoewel Carminho al op twaalfjarige leeftijd debuteerde in het Coliseo van Lissabon, duurde het tot 2009 voordat haar debuutplaat Fado verscheen. Vanaf dat moment ging het snel. Zowel Fado als de opvolger Alma behaalden een platina status. Inmiddels is ze één van de meest gevraagde fadozangeressen ter wereld. Pianist Loran Witteveen (1988) won in mei 2014 de Dutch Jazz Competition. Hij studeerde begin juni summa cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam en speelde hij dit jaar op het North Sea Jazz festival en zal hij één van de acts zijn van de Young VIPs Tour in 2015.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Carminho (deel I)

vanaf 00:00:14

Fadista Carminho zingt Disse-te adeus, gecomponeerd door Manuela De Freitas & Raul Pinto.

Saskia & Shubendra Rao (deel I)

vanaf 00:04:23

Saskia Rao-de Haas (cello) en Shubendra Rao (sitar) spelen uit hun eigen compositie Yatra - The Journey of Life, Birth

Saskia & Shubendra Rao (Interview)

vanaf 00:09:47

Melchior Huurdeman in gesprek met Saskia en Shubhendra Rao Celliste Saskia Rao-de Haas woont en werkt in India. Met haar voor de Indiase muziek aangepaste cello, die in samenspraak met vioolbouwer Eduard van Tongeren gemaakt is, speelt ze muziek uit de Indiase klassieke muziektraditie en zelf gecomponeerde muziek. Ze is getrouwd met één van de grootste sitarspelers van India, Shubhendra Rao, die vanaf zijn derde jaar opgeleid is door de grote meester Ravi Shankar. Samen zijn ze te gast.

Saskia & Shubhendra Rao (deel II)

vanaf 00:18:35

Saskia Rao-de Haas (cello) en Shubendra Rao (sitar) spelen uit hun eigen compositie Yatra - The Journey of Life, Death

Carminho (deel II)

vanaf 00:24:37

Fadista Carminho zingt Marcha de alfama, gecomponeerd door Amadeu do Vale & Raul Ferrão

Carminho (interview)

vanaf 00:27:35

Melchior Huurdeman in gesprek met fadozangeres Carminho. Carminho stamt uit een muzikale familie, haar moeder Teresa Sigueira is ook een bekende fadista. Hoewel Carminho al op twaalfjarige leeftijd debuteerde in het Coliseo van Lissabon, duurde het tot 2009 voordat haar debuutplaat Fado verscheen. Vanaf dat moment ging het snel: zowel Fado als de opvolger Alma behaalden een platina status. Inmiddels is ze één van de meest gevraagde fadozangeressen ter wereld.

Carminho (deel III)

vanaf 00:35:23

Fadista Carminho zingt Escrevi teu nome no vento, gecomponeerd door Jorge Rosa & Raul Ferrão.

Loran Witteveen Trio

vanaf 00:39:08

Loran Witteveen Trio speelt Kassian, gecomponeerd door Loran Witteveen. Loran Witteveen - piano, Pat Cleaver - contrabas/Onno Govaert - drums Pianist Loran Witteveen (1988) won in mei 2014 de Dutch Jazz Competition en studeerde begin juni summa cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam, waar hij bij o.a. bij Harmen Fraanje en Kris Goessens studeerde. Hij speelde in 2014 op het North Sea Jazz festival en zal één van de acts zijn die in 2015 de Young VIPs Tour gaan doen.