R.A.M. - Over Berlijn…

Hoe een failliete stad een bruisend cultuurleven ontwikkelt

R.A.M. - Over Berlijn…

Hoe een failliete stad een bruisend cultuurleven ontwikkelt

Sven Ratzke, Frank Castorf, 2Raumwohnung, Dirk Krechting, Wladimir Kaminer
Regisseur Frank Castorf leidt sinds ’92 de Volksbühne in Berlijn. Hij is van oorsprong Oost-Duitser. Kind van de protestgeneratie en gevormd door het communisme. Meteen na de val van de muur in 1989 begon hij in Westen te regisseren. Zijn talent werd snel opgemerkt en in 1992 werd hij intendant van De Volksbuehne in Berlijn. Zijn ensemble werd dat zelfde jaar door de Duitse toneelcritici uitgeroepen tot beste toneelgroep van het jaar. Hij maakt compromisloze, geëngageerde voorstellingen. ‘Een voorstelling moet extreme polen bevatten' daarom houdt hij ervan zijn stukken heen en weer te laten schieten tussen tragedie, parodie, absurdisme en provocatie. Hij blijft altijd het ‘DDR Joch'.

Arnon Grunberg praat met de van oorsprong Russische schrijver Wladimir Kaminer. Kaminer woont sinds 1990 in Berlijn en is daar inmiddels een cultfiguur en een van de drijvende krachten achter de befaamde Russendisko in Kaffee Burger. Dansavonden waar Russen en Duitsers elkaar ontmoeten. In 2000 debuteerde hij met zijn verhalenbundel Russendisko waarin hij het hedendaagse Berlijn neerzet.

De band 2 Raumwohnung heeft haar basis in Berlijn. In hun songs hebben ze een hang naar escapisme wat ook kenmerkend is voor de stad Berlijn. Ze mengen verschillende muziekstijlen van eenvoudige akoestische gitaarmuziek tot elektronische clubmuziek. Ze kregen bekendheid door de medewerking aan een bioscoopreclame voor het Oost Duitse sigarettenmerk Cabinet.

Verder laat RAM Berlijn by day and by night zien. Door de ogen van de Nederlandse beeldend kunstenaar Dirk Krechting die in Berlijn zijn draai heeft gevonden en door de ogen van de performer Sven Ratzke die inspiratie vindt in de chanson traditie van de stad en liederen vertolkt van Duitse grootheden als Hildegard Knef en Bertold Brecht.

advertentie