Anthony Fiumara - The River Beneath Us

Tom Sanderman (saxofoon)

Anthony Fiumara - The River Beneath Us

Tom Sanderman (saxofoon)

De Nederlandse componist Anthony Fiumara maakt muziek van een grote emotionele diepte. Een toondichter die zijn composities opbouwt uit kristalheldere lijnen en gevoelvolle muzikale invallen. Hij schrijft tijdloze muziek met transparante klankweefsels en inzichtelijke structuren die je als het ware in de muziek zuigen. In zijn composities laat hij zich beïnvloeden door technieken uit de minimal music, renaissancemuziek en de directe zeggingskracht van pop. Fiumare is dit jaar de festivalcomponist van November Music 2017 met diverse concerten en een speciale marathon op donderdag 9 november.
Tijdens deze Fiumarathon in de Willem Twee Concertzaal klinkt niet alleen ouder en nieuw werk van Fiumara, maar ook composities van Nederlandse collega’s als Mayke Nas, Aspasa Nasopoulou, Pim Moorer, Daan Manneke, Silvia Borzelli en Remy Alexander. Een dag vol hoogtepunten: zes concerten en een live interview met componist Fiumara. Het Italiaanse Quarttetto Maurice opent het bal met de première van Fiumara’s tweede strijkkwartet geschreven in opdracht van Museum De Pont Tilburg, terwijl Ragazze Quartet de dag afsluit met zijn eerste kwartet. Verder optredens van saxofonist Tom Sanderman, gitarist Aart Strootman, pianist Ralph van Raat en ensemble f.c. Jongbloed. Composities van Anthony Fiumaria werden eerder uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest, Amstel Quartet en Slagwerk Den Haag. Tijdens November Music 2017 schrijft hij in opdracht van het festival het Bosch Requiem dat op 2 november in première wordt gebracht door Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque.
 
Rianne Wilbers & Tom Sanderman
Het duo Rianne Wilbers (sopraan) en Tom Sanderman (saxofoon) laat horen dat de tonaliteit in de 21e eeuw nog vol vuur is. Speciaal voor Tom Sanderman schreef Fiumara zijn saxofoonsolo The River Beneath Us (2015). Fiumara wilde een uitgebreid solowerk creëren dat klonk als een langzaam stromende rivier, alsof je je oren tegen de bodem duwt en je ineens een langzame, verborgen onderaardse rivier ontwaart, aldus de componist. Daarnaast klinkt een melancholisch lied voor sopraan en sopraansaxofoon dat de jonge Nederlandse componist Remy Alexander (1991) schreef voor het duo. In het zes minuten durende Drifting (2017) wordt de luisteraar ondergedompeld in een lyrische klankenstroom. Welluidende muziek die op maat is gesneden voor het etherische stemgeluid van sopraan Rianne Wilbers en saxofonist Tom Sanderman.