Anthony Fiumara - For Aart Strootman

Aart Strootman (gitaar)

Anthony Fiumara - For Aart Strootman

Aart Strootman (gitaar)

De Nederlandse componist Anthony Fiumara maakt muziek van een grote emotionele diepte. Een toondichter die zijn composities opbouwt uit kristalheldere lijnen en gevoelvolle muzikale invallen. Hij schrijft tijdloze muziek met transparante klankweefsels en inzichtelijke structuren die je als het ware in de muziek zuigen. In zijn composities laat hij zich beïnvloeden door technieken uit de minimal music, renaissancemuziek en de directe zeggingskracht van pop. Fiumare is dit jaar de festivalcomponist van November Music 2017 met diverse concerten en een speciale marathon op donderdag 9 november.
Tijdens deze Fiumarathon in de Willem Twee Concertzaal klinkt niet alleen ouder en nieuw werk van Fiumara, maar ook composities van Nederlandse collega’s als Mayke Nas, Aspasa Nasopoulou, Pim Moorer, Daan Manneke, Silvia Borzelli en Remy Alexander. Een dag vol hoogtepunten: zes concerten en een live interview met componist Fiumara. Het Italiaanse Quarttetto Maurice opent het bal met de première van Fiumara’s tweede strijkkwartet geschreven in opdracht van Museum De Pont Tilburg, terwijl Ragazze Quartet de dag afsluit met zijn eerste kwartet. Verder optredens van saxofonist Tom Sanderman, gitarist Aart Strootman, pianist Ralph van Raat en ensemble f.c. Jongbloed. Composities van Anthony Fiumaria werden eerder uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest, Amstel Quartet en Slagwerk Den Haag. Tijdens November Music 2017 schrijft hij in opdracht van het festival het Bosch Requiem dat op 2 november in première wordt gebracht door Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque.

Aart Strootman
Aart Strootman (1987) heeft het er maar druk mee. Een karakteristieke componist/gitarist van deze tijd die zich op het kruispunt van vele muziekgenres waagt. Popmuziek, minimal, eigentijds gecomponeerd, avant-garde jazz; Strootman draait er zijn hand niet voor om. Naast zijn vele activiteiten als componist maakt Strootman deel uit van grensoverschrijdende ensembles als Stargaze en minimal jazzformatie Temko. Tijdens zijn recital speelt hij onder meer Anthony Fiumara’s For Aart Strootman (2010). Het meditatieve werk voor elektrische gitaar is gebaseerd op een van Fiumara’s ‘Graduales’ voor stemmen waarin het kalm en om beurten rondzingen van klokgelui een centrale rol speelt.