Tijdlijn

40 jaar Oostvaardersplassen (deel 1)

Tijdlijn

40 jaar Oostvaardersplassen (deel 1)

De Oostvaardersplassen zijn weer in het nieuws: de Oostvaardersplassen moeten hun functie als vogelreservaat terugkrijgen en het aantal grote grazers in het gebied moet drastisch worden beperkt. Dat vinden Provinciale Staten van Flevoland, zo werd half juli bekend. Sinds begin 2017 is het beheer van de Oostvaardersplassen overgedragen aan die Provincie Flevoland

De Oostvaardersplassen is een gebied dat al bekendheid genoot dankzij de bioscoop hit uit 2013 ‘De Nieuwe Wildernis’. Goed gefilmde ‘oer-natuur’: een landschap zoals duizenden jaren geleden, het is vanuit de trein elke dag tussen Lelystad en Almere te bewonderen. Grote kuddes grazende edelherten, wilde paarden en runderen, een natuurgebied dat het bestaan van 31 uitzonderlijke soorten vogels mogelijk maakt met nauwelijks interventie van mensen. Nu een internationaal erkend reservaat voor met uitsterven bedreigde vogels in Europa, zoals de Zeearend.

In het tweeluik ´40 jaar Oostvaardersplassen´, in 2017 gemaakt voor het Radio 1 programma OVT vertellen betrokkenen over de strijd rond een vergeten stukje moeras bij de ontginning van de Flevopolder en hoe dat het grootste natuurbeschermingsgebied werd van ons land. Michal Citroen maakte de tweedelige documentaire: ´40 jaar Oostvaardersplassen’. Dit is deel 1.

Foto: Vincent van Zalinge via Unsplash.