Yad-e Doust Ensemble

live @ RASA (2)

Yad-e Doust Ensemble

live @ RASA (2)

Yad-e Doust is een nieuw ensemble van vijf Iraanse vrouwen die een passie voor klassieke muziek delen. Tijdens hun eerste tour door Europa brengen ze een hommage aan de overleden meester Mohammad-Reza Lotfi ( overleden in mei 2014). Hij was een grote inspiratiebron voor alle leden van het ensemble en voor de Iraanse klassieke muziek in het algemeen.
Ze hebben een aantrekkelijk repertoire geselecteerd, bestaande uit werken van Lotfi en andere Iraanse componisten zoals Mahjoobi, Kiani-Nejad, en Shahnaz, aangevuld met oudere anonieme stukken en geïmproviseerde delen. Improvisatie en compositie zijn beide gebaseerd op het klassieke canonische repertoire genaamd Radif, een historische collectie van melodieën en melodietypes. Zowel in metrische delen als in delen zonder metrum, en vocale zowel als instrumentale delen, geven de inhoud en de vorm van de poëzie structuur aan het melodische materiaal.
De bezetting van dit concert is origineel en combineert typisch Iraanse instrumenten zoals de kamanche, tombak, en stem, en minder gebruikte instrumenten zoals de oud en de qanun.

Haleh Sayfizadeh (zang)
Negar Kharkan (kamanche)
Noushin Pasdar (oud)
Afarinsadat Nazarijou (qanun)
Nazanin Pedarsani (tombak)

1. Lied “Ey asheghan”
Componist: Mohammad Reza Lotfi.
2. Trio improvisatie op Oud, Kamancheh en Qanoun.
3. Chahar mezrab in Dashti.
Componist: Jalil Shahnaz.
4. Lied “Yare delshekan”
Oude compositie, componist onbekend.
5. Saz o avaz (improvisatie).
6. Lied “Bikhod shodeh”
Componist: Mohammad Reza Lotfi.

advertentie