Ali Farka Touré Band

Live @ Afrika Festival 2017

Ali Farka Touré Band

Live @ Afrika Festival 2017

Opname Afrika Festival Hertme 2017

Culturele Karavaan voor de Vrede (Mali)

De karavaan bestaat dit jaar uit twee van de grootste bands uit Noord-Mali: Ali Farka Touré Band met een hommage aan Ali Farka Touré, 10 jaar na zijn dood. Terakaft, samen met Tinariwen een Touareggroep van het eerste uur.

Het beroemde Festival au Désert, dat meer dan tien jaar bij Timbuktu werd gehouden, werd in april 2012 gedwongen te stoppen na de gewelddadige inval van moslimfundamentalisten in Noord-Mali. Sindsdien trekt het als een culturele vredeskaravaan door de wereld met een hartstochtelijke roep om vrede. In 2015 was deze Karavaan voor het eerst in Hertme met een groep bestaande uit muzikanten uit alle delen van Mali.

Dit jaar bestaat de Karavaan voor de Vrede uit twee groepen uit Noord-Mali:

Terakaft, samen met Tinariwen pionier van de zgn. 'woestijn-rock'. Bandleider en medeoprichter Diara was componist en gitarist van het eerste uur bij Tinariwen, de groep die al in 2002 in Hertme op het podium stond en nu wereldfaam heeft verworven. Tweede man Sanou is een symbool van de jongere generatie Touareg-gitaristen. Hun eerste officiële optreden was op het Festival au Désert in Essakane in januari 2007; een jaar later, in 2008 stonden ze op het Afrika Festival. Hun laatste Album 'Alone' werd geproduceerd door de Britse gitarist Justin Adams die samen met Juldeh Camara in 2012 als de groep 'JuJu' hier op het podium stond.

Ali Farka Touré Band bestaat geheel en al uit de muzikanten, die over de hele wereld deze legendarische vertegenwoordiger van de 'Malinese Blues' en drievoudig Grammy Award winnaar begeleidden (o.a. de zanger Afel Bocoum en de meester-gitarist Mamadou Kelly). Om de 10de verjaardag van Ali Farka Touré's dood te herdenken brengen zijn voormalige bandleden een hommage aan deze onsterfelijke muzikant en doen het beste van zijn repertoire herleven.

TERAKAFT

Liya Ag Ablil, aka Diara – gitaar, zang.
Sanou Ag Ahmed – gitaar, zang.
Andrew Sudhibhasilp – basgitaar
Nicolas Grupp – drums.

ALI FARKA TOURE BAND:

Afel Bocoum – gitaar, zang.
Mamadou Kelly – gitaar, zang.
Barou Diallo – basgitaar
Alpha Ousmane Sankare (aka Hamma Sankare) – calabas, zang
Madou Kane – djembé, zang
Aly Magassa – ritme-gitaar, zang

advertentie