Striptekenaar Kamagurka maakte er al een parodie op: TTIP bekt niet, dus het zal vast niks worden. Voluit staat TTIP voor Transatlantic Trade and Investment Partnership, het grote handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten. De onderhandelingen zijn in volle gang, maar het verzet komt ook op stoom. De VPRO legt in parodie en debat uit waar we blij en bang voor moeten zijn straks. Luister, kijk en slijp uw mening!

zondag met lubach: #TTIPalarm

Driekwart van de Nederlanders is voor TTIP. Lubach heeft zijn twijfels over dit onderzoek, want vrijwel niemand in zijn publiek heeft ooit van TTIP gehoord. Wie zijn die mensen die voor zijn? En waar zijn ze voor? Lubach probeert op een komische en heldere manier het nut van het enorme handelsverdrag tussen VS en Europa te ontdekken. Het is allemaal zo complex dat je de neiging hebt om af te haken. Maar doe dat niet, want TTIP gaat ook u aan!, waarschuwt Lubach. En waarschuwt voor ISDS, een soort waakhond waar bedrijven terecht kunnen om anderen aan te klagen (zie definitie hier naast). Volgt u het nog? Gast en TTIP-kenner Hella Hueck van RTL Nieuws geeft Lubach complimenten voor hoe eenvoudig Lubach het uit kan leggen. 

Uitgezonden: 15 maart 2015. Duur: 11 minuten. 

Buitenhof: Europarlementariërs Mineur (SP) & Van Nieuwenhuizen (VVD) in debat

Onze Zeeuwse oesters zijn straks ook in een Amerikaans restaurant te bestellen. Dat ziet de VVD wel zitten. Moet wel het TTIP doorgaan. Allemaal lekker en gezellig, aldus de Socialistische Partij, maar als we het toch over eten en TTIP hebben: (en daar komt die bekende kip weer, red.) in Amerika maken ze kippen schoon met chloor. Willen wij die wel opeten in Nederland? 

In Buitenhof een debat tussen gelovigen (lees: VVD) en ongelovigen (lees: SP) over een verdrag op pootje zoals het SP het noemt, omdat er eerst een voorlopig akkoord komt en dan in de jaren erna nog allerlei aanpassingen. Volgens SP betekent het dat als we eerst akkoord gaan er in de tweede fase wel minder heldere regels bijkomen en dan kunnen we niet meer terug!

Op dit moment wordt over TTIP hard onderhandeld en het Europese Parlement beslist uiteindelijk. Volgens Cora van Nieuwenhuizen van de VVD wordt iedereen er beter van. SP is sceptisch en achterdochtig. Volgens Anne-Marie Mineur schiet je als kanon op een mug. Concurrentievervalsing, verschillen in inzicht qua regels voor dierenwelzijn en digitale vrijheden: daar moeten we ons volgens de SP grote zorgen over maken. 

Uitgezonden: 29 maart 2015. Duur: 15 minuten.

Bureau Buitenland: de eerste keer over TTIP bij de vpro

We hebben al tientallen handelsakkoorden met evenzoveel landen, maar deze is toch wel de grootste in het rijtje. Al twintig jaar wordt er gesproken over de vrijhandelszone tussen Europa en de VS, maar pas in juni 2013 beginnen de eerste serieuze onderhandelingen. Doel: in 2015 moet het akkoord rond zijn. Dat gaat, weten we met de wijsheid van nu, niet meer lukken. De eerste keer dat we over TTIP praten bij de vpro is in maart 2013. D66 Europarlementariër Marietje Schaake is te gast in Bureau Buitenland en zij doet de woordvoering voor de Liberalen over dit onderwerp. Ze reist ervoor veel naar de VS, spreekt met betrokkenen die er straks mogelijk veel mee te maken gaan krijgen. Presentator Harm Ede Botje ziet het wel zitten, Schaake is vooralsnog voorzichtig en terughoudend.  

Uitgezonden: 31 maart 2013. Duur: 5 minuten.