Bespied

Redactie #1

In deze redactie

Online lijken we ons steeds meer bewust van onze privacy, maar hoe zit het in de echte, fysieke wereld? In hoeverre worden we daar bespied?

Niet al die camera’s zijn even zichtbaar. Meike werd nieuwsgierig toen ze een kritische twitteraar, genaamd “NS-defect”, vond die een onopvallende camera op een station had ontdekt. Dat was geen beveiligingscamera, maar een camera die was neergezet door een adverteerder. Zulk soort camera’s kunnen bijvoorbeeld zien hoe lang je naar het scherm kijkt. Meike duikt hier verder in en zoekt uit wat ze nog meer kunnen zien met zo'n camera.

Tessa vond een straat in Brabant waar ze alle bezoekers van top tot teen meten. Het beruchte Stratumseind in Eindhoven is omgedoopt tot een openbare proeftuin waar van alles wordt gemeten, zoals geluidniveaus, het weer en bezoekersherkomst. Dit soort laboratoria zijn ook op andere plekken in Nederland te vinden, waar Tessa het kaartje van vond dat hieronder te bekijken is.

Meike, Tessa en Volkan hebben het in deze redactie ook over onze online privacy waar we steeds meer doordrongen zijn van het idee dat we bespied worden. Er zijn zelfs al mensen die hun Facebook verwijderen als een vorm van protest. Volkan vraagt zich af wat dit betekent voor de offline wereld, de echte wereld waar er op straat overal camera’s hangen. Zijn we ons daar al bewust van? En wat betekent dat voor ons gedrag daarin?

Download de app

Trees is een journalistieke zoektocht, waarbij journalisten Meike, Volkan en Tessa met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Reageer op de vragen en verhalen van de makers en draag actief bij aan lopende onderzoeken via de app. Trees luistert naar je.Get it on Google Play