Thorwald Jørgensen

Ambassadeur van de theremin

In 1919 vond de Rus Léon Theremin het eerste volledig elektronische instrument uit: de theremin. Met je handen kan je het magnetisch veld van de twee antennes beïnvloeden. De ene antenne bepaalt de toonhoogte en de andere het volume. Het instrument wordt niet op grote schaal bespeeld, maar de techniek kennen we allemaal: alle synthesizers maken ook gebruik van dezelfde techniek. 

Thorwald Jørgensen is een enthousiaste ambassadeur van het instrument; vol passie bespeelt hij de lucht en schrijft nieuwe muziek. 

Op 14-jarige leeftijd kreeg Thorwald Jørgensen zijn eerste slagwerkles en na de middelbare school studeerde hij slagwerk aan het Conservatorium van Utrecht en Tilburg. De theremin vormde een logisch vervolg op slagwerk. Dit instrument vereist immers net als slagwerk ook een goede afzonderlijke coördinatie van de linker- en rechterhand.

Vanwege het 120e geboortejaar van de uitvinder van de Theremin wordt er in 2016 op veel plaatsen over de gehele wereld aandacht besteed aan dit intrigerende muziekinstrument. Thorwald Jørgensen is een enthousiast ambassadeur van de theremin. In september reist hij op uitnodiging van de familie van Leon Theremin af naar Moskou en Sint Petersburg om daar concerten te spelen ter nagedachtenis aan hem. Op zondag 18 december was Thorwald te gast bij Tom klaassen in VPRO Vrije Geluiden op NPO Radio 4.