29 en 30 november

Turkse heldin Selda, Kasse Mady Diabaté, Meridian Brothers, Thomas Oliemans, OGU en Paul Hindemith

Zaterdag 29 november

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) Sinds de jaren zeventig geldt Stanley Clarke als één van de meest toonaangevende bassisten. Hij introduceerde de contrabas bij een rockminnend publiek en ontketende een ware basrevolutie. Stanley Clarke’s naam wordt in één adem genoemd met Marcus Miller en Victor Wooten. De Kaapverdische zangeres Mayra Andrade was in 2011 al eens te gast bij Vrije Geluiden. Mayra staat open voor veel muzikale stijlen en maakte met haar nieuwe Cd Lovely Difficult, een toegankelijk en persoonlijk album. Het Goeyvaerts Strijktrio is in 1997 opgericht door violiste Kristien Roels, altviolist Kris Matthynssens en cellist Pieter Stas. Op hun laatste cd spelen ze het Stabat Mater van Arvo Pärt en Simeron van Ivan Moody. De zangers zijn: Zsuzsi Tóth- sopraan, Barnabás Hegyi - alt en Olivier Berten - tenor.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen vraagt zich af: wat doen de veertigers van vandaag? En verder: pianist Jeroen van Vliet is dit jaar winnaar van de Boy Edgar Prijs, de belangrijkste jazzprijs in Nederland. De uitreiking is op 14 december a.s., en die is live te volgen via Radio 6. Wij blikken alvast vooruit, net als Vrije Geluiden TV morgenochtend, en we zoeken naar mooie voorbeelden van invloed van de jazz op de klassieke muziek.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Muziekprogramma met concertopnamen, archiefvondsten, nieuwe releases, en regelmatig live-optredens in de studio. Met om 20.30 een opname van het verbluffende concert van Selda tijdens Le Guess Who? in Utrecht; om 21.30 de uit Colombia afkomstige Meridian Brothers: muziek als een bizar sprookje in de jungle van Colombia, minimal met psychedelische lo-fi elektronica, met flarden Peruaanse muziek, cumbia, salsa, rock-’n-roll, reggeaton, jazz en veel meer. Om 22.30 nog meer Selda, en na 23.00 komt Jaap Boots met het definitieve beeld van The Boss...
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.

Zondag 30 november

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Op 14 december ontvangt pianist Jeroen van Vliet de Buma Boy Edgarprijs 2014. Uit het juryrapport: 'Van Vliet maakt muziek waarin je je verliest. Hij behoort tot de paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Een warm persoon die zich nooit laat verleiden om in onnodig gecompliceerde vormen te musiceren, maar altijd trouw is aan de mooie klank.’ Bij Vrije Geluiden speelt Van Vliet zowel solo als met zijn trio OGU.
De Malinese zanger Kasse Mady Diabaté heeft een koninklijke status in de West-Afrikaanse muziekwereld. Zijn buitengewone stem is wereldberoemd en heeft geklonken in vele fusionprojecten en op het album van koravirtuoos Toumani Diabaté, die twee weken geleden te zien was bij Vrije Geluiden. Zijn nieuwe album is door tijdschrift Songlines geschaard onder de tien beste van 2014. Bij Vrije Geluiden horen we de prachtige stem van Kasse Mady Diabaté begeleid door de ngoni, de West-Afrikaanse luit. 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Waar liggen de grenzen van de klassieke muziek: jazz, world, experimental, en meer. Tom Klaassen zoekt naar voorbeelden van moderne maar tòch mooie muziek in de serie De Buitenbocht. Vandaag: de houtblazer. Van de EBU, de wereldwijde organisatie van publieke omroepen, kregen we een mooie opname van Ravels Shéhérazade door het Luiks Philharmonisch Orkest. Tijdens de achtste editie van Symphonic Junction, op 6 december in Den Haag staat de kroonjuweel van de klassieke muziek centraal: Vivaldi’s Vier Jaargetijden. En tenslotte hebben we een voorproefje van Dutch Classical Talent 2015!

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Op Radio 6 is er geen Vrije Geluiden. Wicked Jazz Sounds bestaat 12,5 jaar en dat wordt live uitgezonden door de NTR.