6 en 7 december

Reza en Shahram Mirjalali op tar, een interview met Yuri Honing, Tim Langedijk Trio, Teus Nobel en het Magma Duo live!

Zaterdag 6 december

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) Op 14 december ontvangt pianist Jeroen van Vliet de Buma Boy Edgarprijs 2014. Uit het juryrapport: 'Van Vliet maakt muziek waarin je je verliest. Hij behoort tot de paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Een warm persoon die zich nooit laat verleiden om in onnodig gecompliceerde vormen te musiceren, maar altijd trouw is aan de mooie klank.’ De Malinese zanger Kasse Mady Diabaté heeft een koninklijke status in de West-Afrikaanse muziekwereld. Zijn buitengewone stem is wereldberoemd en heeft geklonken in vele fusionprojecten en op het album van koravirtuoos Toumani Diabaté, die twee weken geleden te zien was bij Vrije Geluiden. Zijn nieuwe album is door tijdschrift Songlines geschaard onder de tien beste van 2014.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Vanavond een live optreden in de studio van het Magma Duo, genomineerd als Dutch Classical Talent 2015: violiste Emmy Storms en pianiste Cynthia Liem. En verder: het Schreck Ensemble speelt muziek van Nono en Monteverdi.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Op bezoek: trompettist Teus Nobel, die zijn nieuwe CD komt presenteren. En om 21.30: musici uit Israël, Moldavië, Argentinië en Nederland mengen jazz met wereld-, kamer- en filmmuziek in de groep Tiltan van bandleider en gitarist David Golek, met verder de Nederlandse altviolist Oene van Geel, de Argentijnse klarinettist Natalio Sued en uit Moldavië Oleg Fateev op bayan, de Russische accordeon.
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.

zondag 7 december

10.30 - 11.20 uur NPO 1
In onze serie leerling/leraar ontvangt Vrije Geluiden deze keer Reza Mirjalali, een student van het Conservatorium Codarts Rotterdam. Reza komt met zijn eerste leraar, vader Shahram Mirjalali, een virtuoze Iraanse tar-speler. Hij vertelt over de lessen van zijn vader en ze spelen samen Iraanse traditionele muziek op de tar. Ook speelt Reza een eigen compositie met zijn band. Altviolist Mikhail Zemtsov, violist Dmitry Makhthin en pianiste Plamena Mangova, drie zeer geprezen Russiche musici, spelen delen uit het trio Pathétique van Mikhael Glinka. Zij spelen ook tijdens de tweede editie van het festival Winteravonden aan de Amstel in de Hermitage Amsterdam, waar het Nederlandse publiek, net voor kerst, opnieuw kan genieten van de crème de la crème van de Russische kamermuziek. Açenja is het vijfde album van het Tim Langedijk Trio en het derde in deze bezetting met bassist Udo Pannekeet en drummer Hans van Oosterhout. Het woord açenja betekent niets maar straalt kracht, gevoeligheid en elegantie uit. Langedijk is een gitarist die het avontuur niet schuwt. Diverse muziekstijlen zoals blues, jazz, en zelfs country klinken door in zijn stukken.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Daniël van der Hoeven speelt mooie nieuwe pianoversies van Bach, de hoorn in De Buitenbocht, Klaas de Vries in Dag in de Branding, en opnamen van November Music 2014 van onder meer Kate Moore.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Live uitzending uit het Bimhuis in Amsterdam, waar vanavond de top van de Nederlandse jazz steun betuigt aan het Nederlands Jazz Archief. Met onder meer de Dutch Concert Big Band, Theo Loevendie, Yuri Honing, Ack van Rooyen, Fay Claassen, pianotrio Guus Janssen, Bert van den Brink en Rein de Graaff, en de Hans Dulfer Band.
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.