21 en 22 maart

bluesheld Ian Siegal, cellist Maarten Vos, Verboden muziek: Gustavo Pazos, World Minimal Music Festival, Dick Raaijmakers, Cipriano de Rore

Zaterdag 21 maart

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) St. Paul & the Broken Bones is een Amerikaanse soulband, die in september een succesvol Nederlands debuut maakte op festival Into The Great Wide Open. We maakten toen al kennis met de charismatische frontman Paul Janeway. De Nederlandse muzikanten Ernst Reijseger (cello), Harmen Fraanje (piano) en Mola Sylla (Senegalese zang) brachten onlangs hun tweede cd Count Till Zen uit met bezwerende muziek op de grenslijnen van jazz, klassiek en wereldmuziek. De Nederlandse alt Helena Rasker is te gast. Ze komt, naast zingen, ook praten praten over wereldberoemde alten als Kathleen Ferrier, en vooral over het feit dat altstemmen haast wel uitgestorven lijken.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Zaterdagavond is Vrije Geluiden weer uw welwillende gids in het oerwoud van de nieuwste cd’s. En dat is nog lang niet alles. Welnee. We kregen ook nog een mooie minimal-suggestie van een luisteraar. Die gaat u horen. Verder aandacht voor het Pärt-festival en een kleine vooruitblik op de televisie-uitzending van zondagochtend. Daarin is onder meer de cellist Maarten Vos te gast.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Geen Vrije Geluiden uitzending maar wel Zwarte Lijst op Radio 6.

Zondag 22 maart

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Maarten Vos verrijkt zijn cellospel met elektronica. Hij zit nog op het conservatorium van Amsterdam, maar dit jaar is hij al musician-in-residence bij Gaudeamus, de organisatie voor nieuwe muziek. Eerder deze maand was het Music Freedom Day. Een dag om stil te staan bij de vrijheid van muziek, want niet overal ter wereld kan iedereen naar eigen inzicht muziek maken of beluisteren. Emiel Barendsen, oud-directeur van het Tropentheater, komt hierover praten. Ook gaat Gustavo Pazos, die ooit vluchtte uit Uruguay, gitaarmuziek spelen uit zijn land. De Britse bluesgitarist Ian Siegal bracht onlangs een live-album uit dat hij opnam in de Amsterdamse North Sea Jazz Club. Van dat album komt hij twee nummers spelen.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
En zondag is het dan ein-de-lijk tijd voor de draaiorgel die we u vorige week al beloofden. Maar we gaan ook praten over Dag in de Branding, het Haagse festival dat dit hele jaar een Dick Raaijmakers-rode draad heeft. Tot slot moeten we ook maar eens even goed kijken naar de passietijd. Is er nou echt niks beters te vinden dan de Matthäus? We gaan het zien. Uiteraard tussen de nieuwe cd’s door.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Geen Vrije Geluiden uitzending maar wel Zwarte Lijst op Radio 6