18 en 19 april

Snow in June, Metropole Strings with the Ghost, the King and I, Vardan Hovanissian & Emre Gültekin, Dutch Classical Talent-deelnemer Piotr Jasiurkowski en fadista Magda Mendes

Zaterdag 18 april

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(Extra herhaling 25/1/15) B-Movie Orchestra speelt de ritmisch ijzersterke, vol van actie en levensvreugde, funky en tegelijk heel Hollandse filmmuziek van het project Ruud Bos Naked Plus...een cd met originele soundtracks van Nederlandse speelfilms gemaakt tussen 1967 en 1973. Aandacht voor de kinderopera van De Nationale Opera Reimsreisje : 11 solisten vullen het podium en zingen over perenijsjes. Het Jasper Blom Quartet  4 top jazzmusici met een breed scala aan invloeden: van jazz en klassieke muziek tot funk en latin: Jesse van Ruller (gitaar), Frans van der Hoeven (bas), Martijn Vink (drums), Jasper Blom (sax)

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Zaterdagavond op Radio 4 aandacht voor de Global Week for Syria, een festivalweek met onder andere concerten in Splendor, Amsterdam. Verder een vooruitblik naar Vrije Geluiden TV, veel nieuwe muziek, een fijne minimal-opname en eindelijk antwoord op de vraag 'wie heeft de prijsvraag van vorige week gewonnen?’

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen met zijn stapels. Stapels elpees en singles, want het is Record Store Day, een wereldwijd feestje van de platenzaken. Dus komt het programma vier uur lang volledig van plaat; nieuw, oud en live. En je kunt platen winnen; van The Gil Evans Orchestra, Stan Getz, Madlib en Teus Nobel. Samen met Lex Faber van Vinyl Spot in Rotterdam zetten we een kleine kritische noot bij het evenement, en hij neemt zijn meest favoriete platen mee. En als u zelf van uw stapels platen af wilt kunt u natuurlijk mailen met Frank. Na middernacht doet Wilfried de Jong er nog een schepje bovenop.

Zondag 19 april

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Honderd jaar na dato vragen de Armeense Vardan Hovanissian en de Turkse Emre Gültekin aandacht voor de Armeense genocide. Volgens de musici staat hun nieuwe album Adana symbool voor de verzoening en de vriendschap tussen twee verwante culturen. Pianist Rob van Bavel bewerkte voor zijn nieuwe cd The Inventors stukken van Debussy, Ravel en Bach. De bewerkingen voert hij uit met zijn eigen jazztrio en strijkers van het Metropole Orkest. In de dansvoorstelling Snow in June van choreografenduo LeinaRoebana speelt de muziek van de componist Tan Dun een grote rol. Cellist Jakob Karonyi speelt een solostuk, omringd door dansers, en percussioniste Tatiana Koleva maakt met drie percussieleerlingen dansende muziek in waterbakken.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Zondag komt er natuurlijk van alles en nog wat voorbij, maar het belangrijkste is toch wel dat de jonge violist en Dutch Classical Talent-deelnemer Piotr Jasiurkowski muziek van Mozart en Sjostkovitsj komt spelen. Dat doet hij samen met pianist Tobias Borsboom, die een paar weken geleden ook al in Vrije Geluiden op 4 op bezoek was.  

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen ontvangt de Portugese Fadozangeres Magda Mendes en gitarist Ward Veenstra. Zij brengen in het tumultueuze Radio 6-gebeuren kleine oases van stilte. Frank serveert verder live-opnamen uit Rotterdam van multi-instrumentalist Matthias Eick, die trompet, maar ook gitaar, bas en vibrafoon speelt, en beïnvloed is door alles tussen Chet Baker en Dizzy Gillespie en Sting, Elton John of Joni Mitchell. Nog meer live-opnamen uit het Bimhuis, waar pianist Enrico Pieranunzi een in kamerjazztrio speelde met contrabassist Jasper Somsen en klarinetvirtuoos Gabriele Mirabassi. Onder de noemer New Mediterranean Tales brachten ze een nieuwe interpretatie van de Pieranunzi-cd Racconti Mediterranei uit 2000.
Na middernacht stapelt Wilfried de Jong een potje jazzplaten op.