11 en 12 oktober

Nederlands Jazz Archief

zaterdag 11 oktober

9.00 - 9.50 uur NPO 1
deze uitzending vervalt door WK turnen en wordt op 18 oktober herhaald.
(hh) Cello & Voice is het thema van de Cello Biënnale, aanstaande 17 tot en met 25 oktober in Amsterdam. In de uitzending zijn artistiek leider van de Cello Biënnale Maarten Mostert en nestor van de cellowereld Anner Bijlsma te gast. De solocelliste van het Concertgebouworkest Tatjana Vassiljeva komt spelen. Zangeres Johannette Zomer zingt Ninghe van Xavier Montsalvatge onder begeleiding van acht celli. Silbersee gaat een fragment opvoeren uit Schaduwen van Pessoa, een fado-opera. En K. Schippers is één van de tien dichters die zich heeft laten inspireren door de cello.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio
Tom Klaassen vertoeft aan de immer meanderende grenzen van de klassieke muziek. We hebben een paar nieuwe CD's maar we checken ook de concertagenda. Vanmiddag ging een nieuwe opera van Theo Loevendie in première; het Matangi Quartet speelt morgen in Amsterdam het eerste programma van hun serie CRISIS! En in Nijmegen speelt het Ives Ensemble morgen werk van Andriessen, Xenakis en Feldman.
  

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Een live-optreden in de studio vanavond: het kwartet van drummer Tom Nieuwenhuijse (met onder meer pianist Frank Windemuller en saxofonist Paul Weiling). En verder een concertopname van het project Rosefire van Martin Fondse, met trompettist Eric Vloeimans, het Matangi Quartet en zangeres Tania Kross: een ode aan de vrouw, de muse, de creativiteit. Bovendien hebben we een prachtige opname van het Bart Wirtz Sextet. En valt er nog iets te winnen? Nou en of: een digitale radio!! Presentatie: Frank Jochemsen.
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.

Zondag 12 oktober

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Melchior Huurdeman bezoekt samen met Frank Jochemsen (presentator VPRO Vrije Geluiden Radio 6) het Nederlands Jazz Archief, dat sinds 2013 ondergebracht is bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Te gast zijn: oud-radiomaker Aad Bos over Michiel de Ruyter, saxofonist Benjamin Herman over zijn idool Piet Noordijk, musicoloog Loes Rusch als gebruiker van het archief, bassist Thomas Rolff over bassist Rob Langereis en Bert Vuijsje, journalist en voorzitter van het Jazz Archief, over de net aangewonnen collectie van Rita Reys.  het Nederlands Jazz Archief, dat sinds 2013 ondergebracht is bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Een cellospecial langs de randen van de klassieke muziek, met het oog op de naderende Cello Biënnale in Amsterdam. Een verrassende keuze uit de Cello-Top-100 die we samen met ú willen opstellen. Check de groeiende Spotify-playlist op onze FB-pagina of hier! Laat ons weten wat er af moet of bij mag, èn waarom. Bach, Bruch, en Berio mocht u al verwachten, maar begint u ook mee te neuriën als we het hebben over Atom Heart Mother? Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Vanavond uitvoerig aandacht voor het Nederlands Jazz Archief, een unieke collectie van duizenden foto’s, boeken, tijdschriften, clubbladen, geluidsbanden en tienduizenden LP's, waaronder de platenkast van Michiel de Ruyter. Naar aanleiding van de Vrije Geluiden televisie-uitzending vanuit het Nederlands Jazz Archief ontvangt Frank Jochemsen de dertigjarige bassist Thomas Rolff (bekend van Bruut! en het Trio Maarten Hogenhuis). Samen met Thomas vlooit Frank de dozen met nalatenschap van de legendarische bassist Rob Langereis (1939-2014) door. Op TV vertelde Thomas al een groot bewonderaar van Langereis te zijn. Op Radio 6 gaan we daar tussen 21.00 uur en 22.00 uur dieper op in. 
En verder: een mooie opname van het Bart Wirtz Sextet met de weergaloze trompettist Sean Jones, op 8 mei jongstleden in het altijd gezellige Porgy en Bess in Terneuzen. Met verder in de line-up: Jan Smit (basklarinet), Jasper Soffers (piano), Jeroen Vierdag (bas), Joost van Schaik (drums) en Vincent Houdijk (vibrafoon). En tenslotte: er zijn weer kaartjes te winnen, voor het duoconcert van Philip Catherine en Martin Wind in de Roma in Antwerpen. Presentatie: Frank Jochemsen. 00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.