14 en 15 november

Marcus Miller, Ranajit Sengupta, 100 jaar Boy Edgar, vooruitblik op Le Guess Who en meer...

Zaterdag 14 november

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Twee grote namen uit de Belgische muziek staken de koppen bij elkaar. Tom Barman (dEUS) en saxofonist Robin Verheyen. TaxiWars is het resultaat van een onvoorspelbare en intensieve samenwerking tussen de twee heren. TaxiWars is hardcore jazz met een punky benadering." De Belgische sopraan Katrien Baerts staat bekend zowel vanwege haar krachtige en sensuele stem als vanwege haar interpretatie en intensiteit. Ze zingt uit de Zeven Romances van Sjostakovitsj, persoonlijke overpeinzingen over liefde, vriendschap en het onheil dat iedereen vreest. STUFF. is een Belgische underground electro-funk band. De vijfkoppige instrumentale band brengt een crossover tussen hiphop, jazz, future funk, beat en elektronica.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Sterverslaggever Botte Jellema maakte een kloeke reportage met het programmaboekje van het Bossche festival November Music in zijn achterzak. Hij sprak met gitarist Reinier Baas en sopraan Claron McFadden over hoe, wat, waarom, heden, verleden en toekomst. Dat is nogal wat, maar toch komt het goed. Je hoort het zaterdag in VPRO Vrije Geluiden op NPO Radio 4. Voorts de allerlaatste Galerie Moderne met Niek Kleinjan, een korte vooruitblik op de TV-uitzending van zondagochtend en vele verdere varia.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6 
Frank Jochemsen is afwezig wegens overlijdingen, daarom neemt Aad van Nieuwkerk de honneurs waar. Om half tien een concertopname van een onvermoede combinatie die voor 't eerst samen speelde in Wageningen: Bassist Jasper Somsen met Morris Kliphuis op hoorn & cornet en Christian Pabst op een witleren Fender Rhodes piano. Een grotendeels geïmproviseerd gebeuren waar het ‚now’s the time’-gevoel vanaf druipt. Van half elf tot half twaalf zijn de programmeurs van het bruisende festival 'Le Guess Who?’ te gast. Johan Gijsen en Bob van Heur confronteren ons met de Radio-6-fähige kant van het festival, waar we volgende week live bij zijn. Voor de nacht nog een nieuw project van jazzfluitist Jeroen Pek: ‚Pitch Plot 4’, met bassist James Cammack uit New York, drummer Onno Witte en andermaal de Duitse pianist Christian Pabst. En na middernacht kun je weer op Wilfried de Jong’s platenkeuze rekenen.

 

Zondag 15 november

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Ranajit Sengupta is een van de meest bekende sarode muzikanten uit India. De sarode is een populair Hindoestaans snaarinstrument met vier melodiesnaren, twee ritmische snaren en enige akkoordsnaren. Mainak Banerjee speelt op de tabla.Wilfried de Jong komt plaatjes draaien van de Hard Bop altsaxofonist Frank Strozier, die niet heel bekend werd. Waarom eigenlijk niet? Ook te gast is de fenomenale multi-instrumentalist Marcus Miller. Op zijn laatste cd Afrodeezia horen we de muzikale weerslag van Millers zoektocht naar de geschiedenis van de slavernij.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Onze Charlie is weer beroepsmatig de hort op geweest. Naar Marokko dit keer. Benieuwd met welke cd’s ze zoal teruggekomen is? Luister zondag naar Vrije Geluiden op NPO Radio 4 en je weet het. Daarnaast weer een vergeten 20e-eeuwse klapper in Uw Eigen BuitenBocht, en hier en daar nog wat concerttips voor de komende week. Verder natuurlijk weer een royale en welgemikte graai uit de mand met nieuwe cd’s, en nog een assortiment aan divers kleingoed.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen is ter plaatse in het Bimhuis te Amsterdam. Ter viering van de honderdste geboortedag van de spraakmakende musicus-medicus-bandleider-arrangeur-componist Boy Edgar (1915-1980) organiseren het Nederlands Jazz Archief (NJA) en het Bimhuis een bijzonder concert gewijd aan het muzikale erfgoed van deze Nederlandse jazzmusicus. Vanavond zullen onder andere David Kweksilber Big Band, Konrad Koselleck Big Band, Theo Loevendie en Gerrie van der Klei stukken spelen uit de rijke muzikale nalatenschap van Boy Edgar. Het belooft een dynamisch-chaotisch gebeuren te worden, geheel in de geest van de maestro.
Of Wilfried de Jong daar nog overheen komt gelieve u zelf te beluisteren na twaalven.