gids: 9 en 10 maart

Harpist Remy (van Kesteren) met een nieuw geluid, violist Lisa Jacobs met Scandinavische muziek, Benny Sings: internationaal succesvolle producer en nu ook zanger

zaterdag 9 maart 9.00 - 9:45 uur NPO 1

Herhaling van zondag 3 maart : de Belgische zanger Tamino, de Engelse pianist Alexander Ullman en het Noorse jazztrio RYMDEN met Bugge Wesseltoft, Dan Berglund en Magnus Öström.

zondag 10 maart 10.30 - 11.20 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag Harpist Remy met een nieuw geluid, violist Lisa Jacobs speelt Scandinavische muziek en Benny Sings: internationaal succesvolle producer en nu ook zanger.

zaterdag 9 en zondag 10 maart, 23.00-24.00 uur

Het onlangs verschenen boek ‘De klank van de stad - Een cultuurgeschiedenis van Venetië’ van Eric Min en Gerrit Valckenaers inspireert Aad van Nieuwkerk om muziek te kiezen van componisten uit die stad. 

Remy

Harpist Remy van Kesteren (tegenwoordig kortweg Remy) bouwde met virtuoos spel en avontuurlijke projecten in de afgelopen jaren een grote carrière op. Met een aantal eigen composities op zijn resumé besloot hij verder te zoeken naar de kern van zijn eigen geluid. Op een dag vergeet hij zijn harp bij een repetitie en de innoverende muzikant moet gedwongen aan de slag met andere instrumenten, compleet buiten zijn comfort zone. Wat klinkt als het begin van een flauwe mop, levert uiteindelijk een verfrissend sterk nieuw album op: Shadows, waarbij onzekerheid, verkenning en herontdekking leiden tot een nieuw hoofdstuk. Remy verkent op Shadows – met Fink achter de knoppen –  voor hem onbekende genres en laat hij zelfs zijn stemgeluid horen. Als klassiek geschoold harpist gaat Remy van Kesteren op ontdekkingstocht naar andere genres, zoals pop, minimal en improvisatie. Hij creëert zijn eigen muzikale wereld met eigen composities: een mengeling van neoklassieke minimal, elektronica en jazz, waarbij de grenzen tussen genres en vormen worden overschreden.

Lisa Jacobs

Violiste Lisa Jacobs (met aan de piano Mariken Zandvliet) koos voor haar nieuwe CD stukken van componisten uit Scandinavië (twee Noren en een Deen), die gecomponeerd werden in de Noorse stad Bergen. Muziek met een eigen kleur, een eigen identiteit: ‘Ik had al heel veel jaren in mijn achterhoofd dat ik iets met Noorse componisten wilde doen,’ vertelt ze. ‘Het vioolconcert van Nielsen zit al sinds 2007 in mijn hoofd, na ‘t een keer live te hebben gespeeld was ik echt verslingerd. Er zat voor mij een magische kant aan, en hoe meer ik me erin ging verdiepen hoe meer ik die muziek ook ging begrijpen. Het land heeft ook iets heel indrukwekkends, iets ongrijpbaars. Twee jaar geleden heb ik ook in Noorwegen gespeeld. En weet je: de manier van leven is toch heel anders en ook veel dichter bij de natuur. Dat heb ik er als mens wel mee. Ik hou van minder haastig meer puurheid.’

Benny Sings

Benny Sings brengt in februari 2019 zijn zesde studioalbum uit, getiteld City Pop. Het is zijn eerste album voor het toonaangevende Amerikaanse hiphoplabel Stones Throw. Op City Pop deelt hij inzichten over het leven en de liefde, in softrock-achtige liedjes met jazz instrumentatie, stuwende piano en natuurlijk zijn kenmerkende stem. Het album is geïnspireerd door en geschreven in steden over de hele wereld: van New York, Los Angeles en Tokio via Parijs tot Benny’s thuisstad Amsterdam. Benny Sings, zanger maar ook producer, debuteerde in 2003 met het album Champagne People. Sindsdien deed hij een Tiny Desk Concert bij NPR (als eerste en enige Nederlandse artiest ooit), toerde hij over de wereld met Mayer Hawthorne en werkte hij samen met Anderson.Paak’s Free Nationals, GoldLink en Mndsgn.

Buiten Spelen: Tarmonica

In Buiten Spelen een live-sessie van Tarmonica, de muzikale ontmoeting tussen tar-speler Reza Mirjalali en gitarist Hamid Reza Behzadian, beide afkomstig uit Iran. In deze bezetting met tabla-meester Niti Ranjan Biswas hebben ze een heel eigen sound met sporen uit de Iraanse en Indiase traditionele muziek en de blues.

zaterdag 9 maart 23.00-24.00 uur

Klassieke late night show met o.a. nieuwe releases, concerttips, en de Filmmuziek Van De Week. Met het onlangs verschenen boek ‘De klank van de stad - Een cultuurgeschiedenis van Venetië’ van Eric Min en Gerrit Valckenaers in de hand kiest Aad van Nieuwkerk muziek van componisten uit die stad. Vanavond de Duitsers Heinrich Schütz (die in 1609 in Venetië arriveerde) en Johann Adolf Hasse (kwam er in 1727). Verder: een tip voor het beroemdste gitaarduo ter wereld, een verbluffend mooi stuk van componiste Dobrinka Tabakova, en een nieuwe CD van het Hongaarse Ensemble Simplicissimus die muziek uit de 17e en 18e eeuw laat klinken alsof het pas net ontdekt is. Ooit van Daniel Speer gehoord bijvoorbeeld? Hij componeerde dansen die hij zei gehoord te hebben in Turkije en Griekenland... wellicht om zijn opdrachtgevers in West-Europa te behagen met een potje exotisme van de bovenste plank. 

zondag 10 maart 23.00-24.00 uur

Op zondag kiest Aad van Nieuwkerk o.a. muziek die ook gebruikt werd in Visconti’s klassieker uit 1971 Death in Venice. Anno 2019 kun je bedenkingen hebben bij het verhaal van de film - de obsessieve liefde van een volwassen man voor een tienerjongen, maar het blijft een indrukwekkende klassieker, waarvan sommige shots volgens filmhistoricus Lawrence Quirk aan de muren van het Louvre zouden kunnen hangen. Zeker zo indrukwekkend als de beelden van de film is de muziek: delen uit de Derde en Vijfde Symfonie van Gustav Mahler, en stukken van Beethoven (Für Elise) en Moussorgsky. En een tip voor het Festival Jong Talent op Schiermonnikoog (vanaf 16 maart): masterclasses, documentaires, lezingen, genieten van de natuur en natuurlijk prachtige concerten door jonge èn bekende professionals, van het Delta Piano Trio (die een bewerking van Schönbergs Verklärte Nacht gaan spelen!) tot en met pianist Thomas Beijer.