gids: 7 en 8 september

Napels: muziekmetropool van de 16 en 17e eeuw

zaterdag 7 september 9.00-9.45 uur NPO 1

Herhaling van 10 september 2017. VPRO Vrije Geluiden en VPRO 3voor12 reisden af Vlieland om verslag te doen van festival Into The Great Wide Open. Accordeonist Mario Batkovic is onze gids en staat zelf ook geprogrammeerd op het festival. Met muziek van Batkovic, Spinvis, en Kate Tempest.

zondag 8 september 10.30-11.20 uur NPO 1

Napels was ooit een muziekmetropool met vier conservatoria, vijfhonderd kerken en vier operagebouwen. Het Festival Oude Muziek 2019 zet deze vergeten muziekcultuur in de schijnwerpers. Giovanca zoekt vier musici op die het belang van Napels als muziekmetropool erkennen. De Italiaanse tenor Marco Beasley, violist Eva Saladin, klavecinist Marco Mencoboni en Andrés Locatelli.

zaterdag 7 en zondag 8 september, 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Live vanaf het Saturday Night Mini Festival van de Gaudeamus Muziekweek en zondag componist Kate Moore.

In de 16e en 17e eeuw speelde de zuid-Italiaanse stad Napels een voortrekkersrol op cultuurgebied. Het was een muziekmetropool met vier conservatoria, 500 kerken en vier operagebouwen. Maar het was ook een stad van innovatie op het gebied van instrumenten bouw. Vrije Geluiden zet in samenwerking met festival Oude Muziek deze vergeten muziekcultuur in de schijnwerpers. Giovanca zoekt vier musici op die daar driftig mee bezig zijn en het belang van Napels als muziekmetropool erkennen.

Marco Beasley

Muziek is niet weg te denken uit het stadsbeeld van Napels. Wat bij deze stad hoort zijn de Napolitaanse liederen. Die ook al stammen uit de 16e en 17e eeuw maar tot op de dag van vandaag worden geschreven en uitgevoerd. Een zanger die deze liederen heel veel uitvoert is de  zanger, schrijver, acteur Marco Beasley. Hij is in Napels geboren. Zingen heeft volgens hem alles met acteren te maken. Beasley is in de ban van Napels en zijn zangtraditie. Hij vult cd na cd en concert na concert met zowel oude als nieuwe Napolitaanse liederen. 

Eva Saladin

Violiste Eva Saladin is op zoek naar muziek voor de solo viool. Napels was ook een vioolstad. De  conservatoria leverden talrijke violisten af die overal aan het werk gingen, in de kamermuziek, in de opera, in de kerken. Wat vreemd is, is dat de zoektocht van Eva naar repertoire voor solo viool tot nu toe nog maar 1 stuk heeft opgeleverd. Namelijk de sonate van componist Gian Carlo Cailò. (ca.1659-1722)

Marco Mencoboni

Napels was het centrum van artistieke vernieuwing, maar ook een stad van innovatie. Bijvoorbeeld op het gebied van de bouw van instrumenten zoals de klavecimbel en het orgel. De Italiaanse klavecinist Marco Mencoboni verdiept zich al jaren in de klavecimbel muziek uit de 16e en 17e eeuw en hij heeft een grote passie voor de Napolitaanse componist Giovanni Maria Trabaci (1575-1647)

Theatro dei Cervelli - Andres Locatelli

Andres Locatelli is de oprichter van Theatro dei Cervelli, hij is blokfluitist, dirigent en musicoloog.  Andres wijdt zijn tijd aan vergeten Italiaanse muziek uit de 17e eeuw. Onlangs ontdekte hij in een bibliotheek in Napels bergen manuscripten van niet uitgegeven en niet eerder gespeelde muziek. De partituren zijn er slecht aan toe, aangevreten door ratten en vocht.

zaterdag 7 september 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk live uit TivoliVredenburg in Utrecht, bij het Saturday Night Mini Festival van de Gaudeamus Muziekweek. Met een paar bijzondere gasten aan tafel: componist en gitarist Aart Strootman, winnaar van de Gaudeamus Award 2017 èn winnaar van de Matthijs Vermeulenprijs 2019. En verder celliste Maya Fridman, die musician-in-residence is bij Gaudeamus. En tenslotte violiste Merel Vercammen, die een mooie nieuwe CD maakte met 25 duo-improvisaties met acht collega-musici (waaronder ook Maya Fridman).

zondag 8 september 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden. Zondag is componist Kate Moore te gast om te vertellen over de wereldpremière van haar The Crow and other short stories, geschreven in opdracht van het Orgelpark in Amsterdam, op 14 september (en op 19 sept in Korzo Den Haag). Met verder onder meer haar The Dam, waarmee Kate Moore in 2017 de Matthijs Vermeulenprijs won. De concerten worden gegeven door Moores eigen Herz Ensemble.