Sodade Festival

Charlie Crooijmans ,

Het tiende eiland van Kaapverdië

Sodade Festival in De Doelen

Rotterdam wordt ook wel het tiende eiland van Kaapverdië genoemd. Er wonen meer dan 20.000 Kaapverdianen in de havenstad. In de uitzending van Hokjesman over de Rotterdammers zie je hoe het allemaal begonnen is. Nog voor de onafhankelijkheid van Kaapverdië in 1975, wilden de meesten terugkeren om onafhankelijkheidstrijder Amílcar Cabral (1924 – 1973) te helpen. Maar die raadde ze aan om te blijven om de Kaapverdische cultuur te verspreiden. Dat is tot vandaag de dag te merken. De Rotterdamse Kaapverdianen zijn leidend in de populaire muziek van Kaapverdië (zeggen ze zelf). Maar op welke locatie de Kaapverdianen ook uithangen, in de liedjes hoor je altijd een ondertoon van verlangen naar de archipel aan de westkust van Afrika. Verlangen, heimwee, saudade, sodade in het Creools. Sodade is ook de naam van het festival in De Doelen in Rotterdam op zaterdag 4 juni. Hier zijn enkele artiesten waar ik heel erg naar uit zie.

Bitori

Bitori, de artiestennaam van Victor Tavares, is de grondlegger van het genre funaná. Niet dat hij dat  bewust heeft gedaan, de autodidact is lekker losgegaan op zijn zelf bij elkaar gespaarde accordeon. Het moest natuurlijk wel een beetje swingen, vandaar de ijzeren staaf en percussie. De nogal wilde muziek was tot 1975 verboden. In de jaren negentig werd het voor het eerst in de studio opgenomen. De jonge zanger Chando Graciosa viel onmiddellijk voor het ruwe geluid van Bitori en sloot zich aan bij zijn groep. In 1997 namen ze een plaat op, die een instant succes werd in Kaapverdië. Het label Analog Africa heeft er een heruitgave van gemaakt en introduceert Bitori (niet de jongste meer) op de wereldpodia, te beginnen in Rotterdam. Bitori is ook op Festival Mundial te zien.

Bonga

De sembazanger Bonga komt niet uit Kaapverdië maar uit Angola. Het is niet voor te stellen dat hij als atleet een recordhouder was. Ook Angola zuchtte onder het juk van de Portugese dictator Salazar. Bonga moest als dissident de wijk nemen naar Rotterdam waar hij zijn eerste album Angola 72  opnam. Je zult hem altijd herkennen aan zijn raspende stem.

Melissa Fortes

De Rotterdamse Melissa Fortes zit al 12 jaar in de showbiz. In het begin vooral als backing vocal. In 2013 werd ze uitgeroepen tot Radio 6 Soul & Jazz talent, want naast invloeden uit Kaapverdië en Brazilië zit er in haar muziek ook wel een paar procent jazz en soul.

Op het Sodade Festival is nog veel meer te zien en te horen, zie hier nogmaals het hele programma.

Voor meer Kaapverdië: ook op zaterdag 4 juni: jazzzangeres Carmen Souza en bassist Theo Pascal treden op in het Zuiderzeetheater te Den Haag.
En t.z.t. op deze site een reportage van de batucadeiras uit Praia, Santiago, Kaapverdië.