Young Vips 2017

Aad van Nieuwkerk

Jaarlijkse tournee met het beste jonge jazztalent van Nederland

Jazz laat zich in geen hokje vangen. De jazz blijkt zich steeds weer opnieuw te verjongen. Elk jaar kiezen de programmeurs van de beste jazzclubs van Nederland de meest veelbelovende jazztalenten uit. Die jonge jazzhelden gaan op tournee onder de naam Young VIPs (van de afkorting VIP, Vereniging voor Improvisatie Podia). In 2017 zijn de jonge Japanse altsaxsofonist Genzo Okabe en pianist Xavi Torres, winnaar van de Dutch Jazz Competition, de Young VIPs. Twee verrassende ontdekkingen.

In 2017 bestaat de ‘Young VIPs tour’ 20 jaar. Al sinds 1997 mogen jonge jazztalenten op tour door Nederland om ervaring op te doen en zichzelf in de kijker te spelen. Om het jaar is één van de Young VIPs de winnaar van de Dutch Jazz Competition. Dat waren onder anderen Loran Witteveen, Kapok, Castel/Van Damme, Franz von Chossy, en dit jaar Xavi Torres.

De meeste ex-Young VIPs zijn inmiddels internationaal bekend. Hun tournee is daarbij een belangrijke steun geweest. Zo zegt bijvoorbeeld pianist Harmen Fraanje, Young VIP in 2007: ‘De Young VIPs tour geeft je een prachtige kans om je eigen muziek, je eigen groep te presenteren aan het Nederlandse jazzpubliek. De tour geeft ook een enorme boost aan de kracht en het niveau van de band, je speelt zo vaak in korte tijd, dat je echt een stap kunt maken. Voor jonge musici is het in deze tijden echt lastig om aansluiting te vinden, de podia nemen veel minder risico en programmeren minder makkelijk onbekendere namen. Juist de Young VIPs tour is hier van groot belang, zodat een aantal jonge talentvolle musici ook kunnen doorgroeien tot de bekende toonaangevende namen van over een paar jaar.’

Lees hier meer op de site van de Young VIPs Tournee.

Harmen Fraanje