Hariprasad Chaurasia & Shivkumar Sharma

Sakti Khedoe ,

Concert-tip: Twee levende legendes van de Indiase klassieke muziek op één podium

Bezwerende klanken, oneindige variaties en buitengewoon virtuoze technieken vormen de kern van Indiase klassieke muziek: hypnotiserende muziek, die je recht recht in de ziel raakt. Een uniek concert en een ode aan de 50 jarige samenwerking van twee levende legendes: Hariprasad Chaurasia en Shivkumar Sharma: twee pandits op één podium.

Pandit Hariprasad Chaurasia (1938), onlangs te gast bij Vrije Geluiden, is grootmeester van de bansuri, de bamboefluit en Pandit Shivkumar Sharma (1938) is meester van de santoor, de Indiase cymbalom of hakkebord.

De twee grootmeesters zijn beiden ambassadeurs van de Indiase klassieke muziek zowel in India als daarbuiten. De samenwerking van Pandit Shivkumar Sharma en Pandit Hariprasad Chaurasia gaat terug tot 1967. Ze brachten samen het album Call of the Valley uit, dat wereldberoemd werd vanwege de eerste versmelting van oosterse en westerse klanken. 

Naast dit succesvolle album is de samenwerking van deze twee uitgegroeid tot componistenduo Shiv-Hari. Zij verlegden de focus van Indiaas-klassiek naar Bollywood en schreven de muziek voor een aantal ongekend succesvolle bollywoodfilms.

Bollywoodmuziek