Jan-Peter de Graaff

Aad van Nieuwkerk ,

jonge componist schreef celloconcert voor Hans Woudenberg, ASKO|Schönberg en Gaudeamus Muziekweek

In de jaarlijkse Gaudeamus Muziekweek klinkt de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers uit de hele wereld. Waar kijken we naar uit? Rimpelingen, voor cello en ensemble, van Jan-Peter de Graaff.

Jan-Peter de Graaff (1992), opgegroeid op Terschelling, componeert al sinds zijn 15e. Hij studeerde bij Klaas ten Holt, Guus Janssen, Calliope Tsoupaki en Diderik Wagenaar, en studeerde af aan het Haags Conservatorium met de opera 'All Rise'. Zijn muziek is transparant, rijk georkestreerd, melodieus en altijd gegoten in een heldere vorm. Theatrale, dramatische en niet-muzikale elementen spelen vaak een rol in zijn composities. Belangrijkste invloed: Dutilleux. Het cello-concert 'Rimpelingen' schreef hij voor Hans Woudenberg, scheidend cellist en ooit mede-oprichter van ASKO|Schönberg, mede in opdracht van de Gaudeamus Muziekweek.

Rimpelingen van Jan-Peter de Graaff werd eerder uitgevoerd door ASKO|Schönberg en Hans Woudenberg. De opname van die eerdere uitvoering is terug te horen in de uitzending van het Avondconcert van Omroep MAX op NPO Radio 4 (zie hiernaast) of rechtstreeks via Soundcloud of hier op de site van Jan-Peter de Graaff.

Profound Sound: openingsconcert Gaudeamus Muziekweek.
Woensdag 6 september 2017, 20.15, TivoliVredenburg.
ASKO|Schönberg olv Bas Wiegers, Hans Woudenberg (cello). Werken van Alexander Khubeev, Jan-Peter de Graaff, Wilbert Bulsink, Christopher Trapani, Sky Macklay

Dit is een tip in een serie van 10 die Vrije Geluiden de komende week op deze website publiceert. Alle informatie over de Gaudeamus Muziekweek is te vinden op hun website.