Amersfoort Jazz 2018

Aad van Nieuwkerk ,

Vijf tips voor het festival komend (lang) weekend

Het gratis toegankelijke > festival Amersfoort Jazz vindt in 2018 voor de veertigste keer plaats, van donderdag 24 t/m zondag 27 mei. Amersfoort Jazz is een van de oudste jazzfestivals van Nederland, met nationale en internationale World Jazz op binnen- en buitenpodia in de historische binnenstad. Hieronder vijf tips van de Vrije Geluiden-redactie.

De Beren Gieren

Het trio De Beren Gieren is opgericht door Fulco Ottervanger (piano & elektronica), Lieven van Pée (bas) en Simon Segers (drums). In naam, en misschien ook wel in de praktijk, is het trio de meest avontuurlijke groep van de Benelux en omstreken. De muziek van De Beren Gieren bevat flink veel ruimte, en wordt gekenmerkt door abstracte, etherische soundscapes. De Beren Gieren speelden in heel Europa, van North Sea Jazz tot Middelheim en Ljubljana. De Beren Gieren is een exponent van de zogeheten New Wave of Belgian Jazz. En ook dit trio leerden we al kennen in Vrije Geluiden!

Zaterdag, 23.15, De Lieve Vrouw

LABtrio

Met het LABtrio maakten we vorig jaar uitvoerig kennis in Vrije Geluiden en tijdens Vrije Geluiden Live. Een uniek drietal karaktervolle musici uit België, met pianist Bram de Looze, drummer Lander Gyselinck en bassiste Anneleen Boehme. De band vermengt urban jazz met elementen uit elektronica, underground en hip-hop, in een geheel eigen, verrassende stijl. Tijdens Amersfoort Jazz 2018 speelt LABtrio in de historische locatie De Mannenzaal. Natuurlijk herken je hierin de 'Belgische touch' die het festival dit jaar kenmerkt. 

Vrijdag, 22.15, Mannenzaal

Eric Vloeimans en Tuur Florizoone

's Lands beroemdste trompettist Eric Vloeimans is dit jaar Dutch Artist in Residence bij Amersfoort Jazz. Hij speelt dan ook meerdere keren tijdens het festival, in kleine èn grote bezettingen. Op vrijdagavond met de betoverende Vlaamse accordeonist Tuur Florizoone - twee van de drie leden van het befaamde Oliver's Cinema dus. De volgende middag, zaterdag, speelt Vloeimans met organist Bert van den Brink (de meest eigenwijze pianist van Nederland!) in de Sint Joriskerk. Twee voorbeelden van kleinschalig en subtiel musiceren, en - in de woorden van het festival - actuele World Jazz. 

Vrijdag, 20.30, Mannenzaal
Zaterdag, 12.00, Sint Joriskerk

Paul van Kemenade en Jasper van 't Hof

Altsaxofonist, componist, bandleider en festivaldirecteur Paul van Kemenade won 18 jaar geleden de Boy Edgar Prijs maar was al lang voordien - en nog steeds - een muzikant die alle hokjes achter zich weet te laten. Zijn samenwerkingen met artiesten uit onder meer Afrika zijn inmiddels legendarisch. Tijdens Amersfoort Jazz speelt hij met pianist Jasper van 't Hof, de man die de piano altijd op smaakvolle wijze combineert met elektronica. Jasper speelde met beroemde jazzmusici als Archie Shepp, Philip Catherine, en Charlie Mariano. En nu dus met Paul van Kemenade. 

Vrijdag, 20.30, Sint Aegtenkapel

Bohemian Groove Orchestra ft. Joe Bowie

Het extravagante Bohemian Groove Orchestra speelt stevig groovende jazz (rock, funk, avant-garde, you name it) in de kostbare en rijke traditie van Sly Stone, Jimi Hendrix, Miles Davis en Frank Zappa. Een bijzondere frontman dit keer is Joe Bowie, ook bekend als Mr. Defunkt. Joe is de broer van de bekende trompettist Lester Bowie, maar hij is ook zelf een levende funk-legende. Hij werkte in het verleden met Dr. John, Cecil Taylor, Vernon Reid, Ornette Coleman, Jamaaladeen Tacuma en Tyrone Davis, en richtte in de jaren '70 in New York de inmiddels legendarische groep Defunkt op. Bowie verhuisde in 2003 naar Nederland en treedt nu op met toetsenist en Bohemian Groove Orchestra-leider Stormvogel. 

Vrijdag, 22.45, Groenmarkt