muzikale erfenis ontsloten

In oktober 2017 overleed de Engelse gitarist Phil Miller, een van de meest inventieve gitaristen uit het grensgebied van progrock en jazz. Zijn weduwe Herm en haar zoon Kyle hebben na zijn overlijden werk gemaakt van het ontsluiten van de muzikale erfenis van de gitarist. Samen met gitarist, producer en muziek-archivaris Doug Boyle is nu een website geopend waar langzaam maar zeker digitale versies van de talloze (concert- en plaat-)opnamen van Phil Miller terug te vinden zijn. Want, zo schrijft Doug Boyle op Facebook: 'Phil wanted all his music available for free.'

Miller speelde vanaf de jaren '60 in tal van bands: Matching Mole bijvoorbeeld, de band die in 1971 werd opgericht door Soft Machine-drummer Robert Wyatt; een jaar later Hatfield and the North, nog later gevolgd door National Health. In 1982 richtte Miller zijn eerste 'eigen' band op, In Cahoots. Tegelijkertijd speelde Miller ook in duo met bassist Fred Baker, bijvoorbeeld tijdens de Zomerjazzfietstour 2007. Op de nieuwe site Phil Miller - The Legacy is een indrukwekkend begin te vinden van de muzikale erfenis van deze sympathieke en creatieve gitarist.

Aad van Nieuwkerk

Popmuziek makkelijk? Zo simpel ligt het niet... Er zijn prachtvoorbeelden van zogenaamde pop die minstens zo slim, inventief, geniaal, zogenaamd lastig in elkaar zit als zogenaamde serieuze muziek. Weg met die hokjes ;-)