Linus Roth & José Gallardo

Sonatina op. 46 deel 1 (Weinberg)

Linus Roth & José Gallardo

Sonatina op. 46 deel 1 (Weinberg)

Linus Roth & José Gallardo: uit Sonatina opus 46, deel 1

De Pools-Joodse componist Mieczysław Weinberg verloor zijn hele familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vluchtte naar Rusland waar hij gevangen zat tijdens het bewind van Stalin.
Weinberg’s gekwelde, maar prachtige composities geven een directe inkijk in zijn tragische bestaan. Violist Linus Roth en pianist José Gallardo zetten alle sonates voor viool en piano van de componist op cd. Bijzonder, mede omdat de tweede en de zesde sonate nog nooit waren opgenomen.

Dit fragment is onderdeel van

VPRO Vrije Geluiden

De Duitse Linus Roth en Argentijnse José Gallardo namen als eerste alle werken voor viool en piano van Mieczyslaw Weinberg op, een volledige anthologie. Weinberg had een tragisch leven, als Pools/joodse componist vluchtte hij eerst voor de nazi's naar Rusland, waar hij later door Stalin gevangen werd gezet en op het laatste moment door Dimitri Shostakovich gered werd. Linus Roth speelt op de Dancla Stradivarius uit 1703. In januari 2009 nam Rumbatá afscheid met een prachtig concert in het Bimhuis. Het is bandleider Jaime Rodríguez echter nog één keer gegeven met een speciaal project zijn band te doen herleven. Dat gaat hij in het seizoen 2014-2015 doen met een compleet instrumentale 12 mans formatie: de Rumbatá Beat Band. De band richt zich op een breed gemeleerd publiek en wordt geprofileerd als latin beat. Jozef van Wissem is een Nederlandse componist en luitspeler, woonachtig in New York. Hij componeerde de filmmuziek van Only Lovers left alive van Jim Jarmusch, die 6 februari in Nederland in premiere gaat. Hij won hiervoor een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes 2013. Van Wissem speelt op een speciaal voor hem ontworpen barokluit. Presentatie: Melchior Huurdeman

advertentie