VPRO Vrije Geluiden

ITGWO 14 Deel 1

VPRO Vrije Geluiden

ITGWO 14 Deel 1

Stargaze is ontstaan uit de behoefte van musici verschillende soorten muziek binnen één ensemble te spelen, in kleine of grotere bezetting. Wij spraken met André de Ridder, een van de oprichters van Stargaze en zakelijk leider, en luisteren naar twee delen uit Music for Heart and Breath van Richard Reed Perry. Met Lonnie Holley, een 64-jarige kunstenaar uit Atlanta Georgia, jutten we op het strand en speelt hij een sessie. Al dertig jaar lang maakt hij kunst van verzamelde objecten, een soort museum van de Afro-Amerikaanse gemeenschap om hem heen. Verder luisteren we naar Dans Dans, Nick Mulvey, St Paul and the Broken Bones, en Melanie de Biasio.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Stargaze

vanaf 00:01:08

Stargaze is ontstaan uit de behoefte van musici verschillende soorten muziek binnen één ensemble te spelen, in kleine of grotere bezetting. Wij spraken met André de Ridder, een van de oprichters van Stargaze en zakelijk leider,en luisteren naar 2 delen uit Music for Heart and Breath van Richard Reed Parry.

Dans Dans

vanaf 00:11:17

Bert Dockx (zanger van Flying Horseman), Steven Cassiers (drummer van Dez Mona) en Fred Lyenn (basgitarist van Mark Lanegan) produceren een film noir, waarbij de visuele beelden worden gecreëerd door de soundtrack. Muziek van onder meer Tom Waits, David Bowie en Robert Wyatt wordt op geheel eigenzinnige wijze omgetoverd in mysterieuze blues en psychedelische jazz. Dansen op de instrumentale en extatische composities van dit Belgische toptrio is wellicht teveel gevraagd, maar de kans is groot dat de haren op onze armen de verleiding toch niet kunnen weerstaan.

Boom Boom

vanaf 00:17:23

Bomen aaien? Knuffelen zelfs? Dat kun je maar beter wel doen bij deze bomen. Op iedere aanraking reageren de bomen, met hun eigen geluid. Hoe intenser de aanraking, hoe luider of dieper het geluid is. Als een elektronisch orkest komt het bos tot leven: de bomen zijn het instrument en jij bent de componist. Toer Toer is het ontwerpbureau van Castor Bours en Wouter Widdershoven. Castor heeft een achtergrond in kunst en design (Design Academy Eindhoven alumnus, Living Department), Wouter heeft een achtergrond in interactief ontwerp (Industrial Design TU/e alumnus) en communicatie design. Ze werken sinds 2007 samen aan exploratieve ontwerpprojecten. Toer's passie is het exploreren van de grenzen op het gebied van product en ruimtelijke vormgeving.

Lonnie Holley

vanaf 00:18:43

Lonnie Holley, een 64-jarige kunstenaar uit Atlanta Georgia, jutten we op het strand en speelt hij een sessie. Al dertig jaar lang maakt hij kunst van verzamelde objecten, een soort museum van de Afro-Amerikaanse gemeenschap om hem heen.

St. Paul and the Broken Bones

vanaf 00:29:17

‘St.’ Paul Janeway is samen met zijn sextet een nieuwe stem in de hedendaagse soulmuziek. Schrik niet als deze jonge bleekscheten het podium betreden, want het fysieke voorkomen van deze soulnerds rijmt bepaald niet met het authentieke retro-geluid die deze getalenteerde groep beheerst en met volle overgave uitvoert. Het is dan ook geen vreemd nieuws dat frontman Paul Janeway als kind opgroeide in de gospelkerken van Alabama. Als een prediker beweegt hij nu over het podium, zingt en schreeuwt hij de longen uit zijn lijf en overtuigt zijn publiek met de Southern soul als zijn religie. Het pas uitgebrachte album Hit the City werd geproduceerd door Ben Tanner (van Alabama Shakes) en bestaat uit een dozijn rauwe en broeierige soulklassiekers, waar Sam & Dave, Ottis Redding en Wilson Pickett zelf ook op zouden dansen.

Ben Howard

vanaf 00:39:34

Publiekslieveling Ben Howard speelt I Forget Where We Were op een volgepakt Sportveld tijdens ITGWO 14

Melanie di Biasio

vanaf 00:44:11

Melanie di Biasio treffen we in het bos bij het kunstwerk 'Horizon'.

advertentie