VPRO Vrije Geluiden

Keiko Shichijo, Estafest en Flamenco Biennale

VPRO Vrije Geluiden

Keiko Shichijo, Estafest en Flamenco Biennale

De allereerste aflevering met nieuwe presentator Giovanca, opgenomen in de Cloud Nine en de Club Nine in TivoliVredenburg in Utrecht. Giovanca ontvangt als gasten: Estafest is een ongebruikelijk maar supervet kwartet bestaande uit Mete Erker (rieten), Oene van Geel (altviool en cajon), Jeroen van Vliet (piano), en onnavolgbare Anton Goudsmit (gitaar). Hun nieuwe CD is voorlopig uitsluitend te koop bij concerten, maar bij Vrije Geluiden geven ze alvast een paar van hun geheimen prijs.
Dan is er muziek van componist Komitas Vardapet. Hij schreef onder meer zes dansen voor de piano. Pianiste Keiko Shichijo voert zijn werk uit, en Andrius Arutiunian vertelt over Valdapet.
Ernestina van de Noort van de Flamenco Biënnale presenteert enkele hoogtepunten uit dat festival, dat nog tot het eind van de maand in diverse steden in Nederland te bezoeken is: Leonor Leal (dans/voetenpercussie), Maya Friedman (cello), en José Valencia ((zigeuner-)zang), Tino van der Sman (gitaar).

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Estafest - Polderlucht

vanaf 00:03:18

Estafest speelt Polderlucht, een compositie van Oene van Geel Estafest bestaat uit vier van de meest excentrieke improvisatoren uit de Nederlandse jazz-scene. Drie van hen wonnen de Boy Edgar Prijs, en alle vier zijn ze actief in allerlei nationale en internationale projecten: Jeroen van Vliet (piano), Mete Erker (rieten), Oene van Geel (altviool en cajon) en Anton Goudsmit (gitaar).

Estafest - Interview

vanaf 00:07:53

Giovanca in gesprek met Mete Erker en Oene van Geel over de band Estafest Estafest bestaat uit vier van de meest excentrieke improvisatoren uit de Nederlandse jazz-scene. Drie van hen wonnen de Boy Edgar Prijs, en alle vier zijn ze actief in allerlei nationale en internationale projecten: Jeroen van Vliet (piano), Mete Erker (rieten), Oene van Geel (altviool en cajon) en Anton Goudsmit (gitaar).

Estafest - Taborn

vanaf 00:11:17

Estafest speelt Taborn, een compositie van Oene van Geel. Estafest bestaat uit vier van de meest excentrieke improvisatoren uit de Nederlandse jazz-scene. Drie van hen wonnen de Boy Edgar Prijs, en alle vier zijn ze actief in allerlei nationale en internationale projecten: Jeroen van Vliet (piano), Mete Erker (rieten), Oene van Geel (altviool en cajon) en Anton Goudsmit (gitaar).

Introductie - Komitas Vardapet

vanaf 00:15:21

Giovanca introduceert componist Komitas Vardapet. Hij schreef onder meer zes dansen voor de piano. Pianiste Keiko Shichijo voert zijn werk uit, en Andrius Arutiunian vertelt over Valdapet.

Keiko Shichijo - Yerangi

vanaf 00:17:57

Keiko Shichijo speelt uit Six Dances, Yerangi, gecomponeerd door de Armeense componist Komitas Vardapet. Keiko Shichijo is een pianist en fortepianist gevestigd in Amsterdam. Ze heeft een cd uit met werken van de tamelijk obscure Armeense componist Komitas Vardapet. Hij schreef veel muziek, waaronder zes dansen voor de piano. Stukken waarin hij de typische Armeense toonladder gebruikt en daardoor klinken de stukken heel melancholisch. Komitas was componist en monnik en is zeer belangrijk geweest voor de Armeense muziek. Hij was de eerste die Armeense, Turkse en Georgische muziek verzamelde en noteerde.

Keiko Shichijo en Andrius Arutiunian- interview

vanaf 00:20:41

Giovanca in gesprek met Keiko Shichijo en Andrius Arutiunian over de muziek van Komitas Vardapet. Keiko Shichijo is een pianist en fortepianist gevestigd in Amsterdam. Ze heeft een cd uit met werken van de tamelijk obscure Armeense componist Komitas Vardapet. Hij schreef veel muziek, waaronder zes dansen voor de piano. Stukken waarin hij de typische Armeense toonladder gebruikt en daardoor klinken de stukken heel melancholisch. Komitas was componist en monnik en is zeer belangrijk geweest voor de Armeense muziek. Hij was de eerste die Armeense, Turkse en Georgische muziek verzamelde en noteerde. Andrius Arutiunian is geboren in 1991 en woont sinds 6 a 7 jaar in Nederland. Aan het koninklijk conservatorium in Den Haag deed hij eerst bachelor en daarna master compositie. In Den Haag werkt hij nu als docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst. Hij geeft colleges over hedendaagse muziek. Ook spreekt hij bij festivals en maakt hij podcasts, bijvoorbeeld bij Dag in de Branding, festival voor nieuwe muziek in Den Haag. Dit doet hij naast zijn werk als componist, in zijn eigen muziek werkt hij veel met elektronica.

Keiko Shichijo - Shushiki

vanaf 00:25:36

Keiko Shichijo speelt uit Six Dances, Shushiki, gecomponeerd door de Armeense componist Komitas Vardapet. Keiko Shichijo is een pianist en fortepianist gevestigd in Amsterdam. Ze heeft een cd uit met werken van de tamelijk obscure Armeense componist Komitas Vardapet. Hij schreef veel muziek, waaronder zes dansen voor de piano. Stukken waarin hij de typische Armeense toonladder gebruikt en daardoor klinken de stukken heel melancholisch. Komitas was componist en monnik en is zeer belangrijk geweest voor de Armeense muziek. Hij was de eerste die Armeense, Turkse en Georgische muziek verzamelde en noteerde.

Maya Fridman & Leonor Leal - flamenco

vanaf 00:28:52

Maya Fridman (cello) & Leonor Leal (dans) spelen uit: Suite voor Cello Solo - Intermezzo E Danza Finale, gecomponeerd door Gaspar Cassadó. Het tweejaarlijkse internationaal toonaangevende muziek- en dansfestival toont van 13 januari tot en met 29 januari 2017 de nieuwste ontwikkelingen in de flamenco en brengt eigenzinnige makers, grote sterren en jong aanstormend talent. Het festival presenteert ook deze zesde editie weer een kleurrijke staalkaart van flamenco uitgevoerd door de wereldflamencotop.

interview Flamenco Biënnale

vanaf 00:33:56

Giovanca in gesprek met Ernestina van de Noort, festivaldirecteur van de Flamenco Biënnale. Verder een gesprek met Tino van der Sman, een Nederlandse gitarist die zich de Flamenco eigen heeft gemaakt. Het tweejaarlijkse internationaal toonaangevende muziek- en dansfestival toont van 13 januari tot en met 29 januari 2017 de nieuwste ontwikkelingen in de flamenco en brengt eigenzinnige makers, grote sterren en jong aanstormend talent. Het festival presenteert ook deze zesde editie weer een kleurrijke staalkaart van flamenco uitgevoerd door de wereldflamencotop.

José Valencia & Tino van der Sman - flamenco Soléa

vanaf 00:40:26

José Valencia - zang & Tino van der Sman - gitaar brengen een Soleá, cante jondo (trad.) Het tweejaarlijkse internationaal toonaangevende muziek- en dansfestival toont van 13 januari tot en met 29 januari 2017 de nieuwste ontwikkelingen in de flamenco en brengt eigenzinnige makers, grote sterren en jong aanstormend talent. Het festival presenteert ook deze zesde editie weer een kleurrijke staalkaart van flamenco uitgevoerd door de wereldflamencotop.

José Valencia & Tino van der Sman - flamenco Bulería

vanaf 00:45:14

José Valencia - zang & Tino van der Sman - gitaar brengen een puike Bulería. Het tweejaarlijkse internationaal toonaangevende muziek- en dansfestival toont van 13 januari tot en met 29 januari 2017 de nieuwste ontwikkelingen in de flamenco en brengt eigenzinnige makers, grote sterren en jong aanstormend talent. Het festival presenteert ook deze zesde editie weer een kleurrijke staalkaart van flamenco uitgevoerd door de wereldflamencotop.

advertentie