VPRO Vrije Geluiden

The Wood Brothers, Dangerous Song, Baul Meets Saz

VPRO Vrije Geluiden

The Wood Brothers, Dangerous Song, Baul Meets Saz

Giovanca ontvangt het Americana-trio The Wood Brothers uit Nashville. Hun CD 'One Drop Of Truth' bevat een mix van folk, country, blues en jazz. 'Dangerous Song' is een muziektheatervoorstelling van het Australische duo Linsey Pollak en Lizzy O'Keefe. De voorstelling gaat over het uitsterven van diersoorten en in hun muziek probeert het duo hierbij het perspectief van de dieren in te nemen. De Belgisch/Turkse Saz-speler Emre Gültekin ontmoette Baul-duo BrahmaKhyapa en startte de samenwerking Baul Meets Saz: troubadours die de wereld verkennen om culturen te laten samensmelten en de liefde voor muziek te verspreiden.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wood Brothers

vanaf 00:00:00

Goed nieuws, The Wood Brothers hebben een nieuwe cd One Drop Of Truth. Het bejubelde americana trio uit Nashville Tennessee komt op hun zesde cd weer met een mooie mix van folk, country, blues en jazz. De broers Chris en Oliver Wood zijn nog steeds samen met multi-instrumentalist Jano Rix en zijn dolblij met het nieuwe album: "Het is het meest vrije album dat we ooit hebben gemaakt, ook het meest onafhankelijke, het meest pure album.” Voordat ze het succesvolle trio oprichtten, waren de broers individueel actief, Chris als oprichter van Medeski, Martin & Wood en Oliver als gitarist bij Tinsley Ellis. The Wood Brothers was een bijbaantje en het werd pas echt serieus met de komst van Jano Rix. Op het nieuwe album staat de trekker Happiness Jones, over dat iedereen in deze tijd altijd maar blij en gelukkig moet zijn. De dans wordt verzorgd door Chris Wood.

Dangerous Song

vanaf 00:16:01

Dangerous Song is een muziektheatervoorstelling van het Australische duo Linsey Pollak en Lizzy O’Keefe. De voorstelling gaat over het uitsterven van diersoorten, en in hun muziek zij proberen hierbij het perspectief van de dieren in te nemen. Tamelijk zware kost dus, en de muziek die zij maken is dan ook best van abstract niveau. Maar ook emotioneel, mooi en fascinerend. Pollak en O’Keefe voeren de voorstelling een aantal keer uit in ecologisch cultuurpodium Metaal Kathedraal in Utrecht, waar ze ook aan een nieuw project werken. Bij de voorstelling horen ook onderwaterbeelden gemaakt door David Hannan.

Baul Meets Saz

vanaf 00:32:14

De spirituele en mystieke muziek van de Baul uit het oosten van India staat sinds 2005 op UNESCO’s immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Baul stamt uit het sanskriet en betekent zoiets als goddelijk geïnspireerd of gek. De Belgisch/Turkse Saz speler Emre Gültekin ontmoette Baul duo BrahmaKhyapa en startte de samenwerking Baul Meets Saz. Twee verschillende werelden met veel raakvlakken: het nomadische bestaan en overeenkomstige repertoire. Baul meets saz: Troubadours die de wereld verkennen om culturen samen laten smelten en de liefde voor muziek verspreiden.

advertentie