VPRO Vrije Geluiden

Esinam, Shimon - The Robotic Marimba Player

VPRO Vrije Geluiden

Esinam, Shimon - The Robotic Marimba Player

De Brusselse multi-instrumentaliste en zangeres Esinam speelt een solo-set, waarbij ze elektronische machines gebruikt om zichzelf om te vormen tot een one-woman-band. Ze componeert en voert haar eigen muziek uit met fluit, percussie, zang en zowel traditionele als moderne instrumenten. Gil Weinberg, hoogleraar Music Technology in Georgia, doet onderzoek naar Robotic Musicianship. Hij ontwikkelde een musicerende robot die in staat is te reageren op het spel van andere muzikanten. Robot Shimon is bij Vrije Geluiden en speelt marimba. Een aantal Nederlandse en Noord-Amerikaanse muzikanten speelt met hem mee.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jason Barnes drumt met behulp van een robotarm

vanaf 00:00:34

Drummer Jason Barnes drumt met behulp van een robotarm. Na een arbeidsongeval moest zijn linker onderarm worden geamputeerd. Hij gaf echter de hoop niet op en raakte in contact met uitvinder en wetenschapper Gil Weinberg van de Georgia Tech Center of Music Technology. Weinberg ontwikkelde een drumprothese met twee stokken. Eén die reageert op Jasons spiersamentrekkingen en één die z'n eigen leven leidt: improviseert en reageert op het gespeelde.

One-Woman-Band Esinam

vanaf 00:06:29

De Brusselse multi-instrumentaliste en zangeres Esinam speelt een bijzondere solo-set, waarbij ze elektronische machines gebruikt om zichzelf om te vormen tot een 'one-woman-band'. Ze componeert en voert haar eigen muziek uit met fluit, percussie, zang en zowel traditionele als moderne instrumenten. Ze haalt inspiratie uit verschillende werelden, geografisch, cultureel en muzikaal. Zo maakt ze haar eigen eclectische universum.

Shimon de marimba spelende robot

vanaf 00:22:20

Gil Weinberg, hoogleraar Music Technology aan het Georgia Institute of Technology en directeur van het Georgia Tech Center for Music Technology, doet onderzoek naar Robotic Musicianship. Hij ontwikkelde een musicerende robot die in staat is te reageren op het spel van andere muzikanten. De robot is momenteel onderdeel van de expositie Robots Love Music in Museum Speelklok in Utrecht. Guy van Hulst, programmeur van TivoliVredenburg, nodigde een aantal Nederlandse muzikanten uit om samen te spelen met Shimon, zoals de robot heet, en vanuit Noord-Amerika komen ook andere muzikanten mee.

Ben Caplan

vanaf 00:44:40

De Canadese singer/songwriter Ben Caplan heeft een nieuwe cd: Old Stock. Oorspronkelijk een muziektheatervoorstelling (Old Stock: A Refugee Love Story), maar later bewerkt voor de cd. Caplan koestert zijn Joodse opvoeding en waakt over het enorme muzikale erfgoed van klezmer en Oost-Europese traditionele volksmuziek.