VPRO Vrije Geluiden

Le Guess Who? (1/2)

VPRO Vrije Geluiden

Le Guess Who? (1/2)

Verslag van jaarlijks festival Le Guess Who? met: zanger/gitarist Sibusile Xaba, zangeres Vera Sola en de impro-band Ill Considered. De Zuid-Afrikaanse Sibusile Xaba bezingt in een mix van Afrikaanse folk, flamenco, bossa nova en jazz de eerbied voor zijn voorouders en het universum. Zijn gitaarspel kenmerkt zich door een expressieve tokkelstijl. Zangeres, liedjesschrijver en multi-instrumentalist Vera Sola (Danielle Aykroyd) zingt persoonlijke teksten op tijdloze melodieën. Ze schreef ook filmmuziek, theatermuziek en performance-stukken. Ill considered is een jonge jazzband met experimenteerdrift. Drummer Emre Ramazanoglu, saxofonist Idris Rahman, bassist Leon Brichard en slagwerker Yahael Camara-Onono spelen geïmproviseerde muziek en elk optreden heeft een uniek karakter.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Sibusile Xaba

vanaf 00:00:50

Met een zeldzaam intrigerende mix van Afrikaanse folk, flamenco, bossa nova en jazz verovert Sibusile Xaba de harten van het internationale publiek. Met een speels en spiritueel geluid voert hij de toeschouwer mee naar iets wat boven het natuurlijke leven uitstijgt. Hij bezingt de eerbied voor zijn voorouders en het universum in het algemeen.

Neneh Cherry

vanaf 00:16:05

Live-optreden de Zweedse singer-songwriter en rapper Neneh Cherry is gefilmd op Le Guess Who? in TivoliVredenburg, Utrecht.

Vera Sola

vanaf 00:22:05

Vera Sola, volgens de burgerlijke stand Danielle Aykroyd, werd in 1989 geboren in een familie vol spiritualisten, schrijvers en artiesten. Over tijdloze melodieën zingt ze persoonlijke teksten met haar engelenstem. In de loop der jaren heeft ze met tal van andere artiesten gewerkt, zoals met singer-songwriter Elvis Perkins; ze schreef filmmuziek, theatermuziek en performance-stukken. Ill considered is een enthousiaste en jonge jazzband met een enorm speelplezier en een onstuitbare experimenteerdrift.

Anoushka Shankar & Manu Delago with MO Strings

vanaf 00:34:25

Live-opname op Le Guess Who? met de sitarspeelster Anoushka Shankar, hangspeler (+ drummer) Manu Delago en de strijkers van het Metropole Orkest.

Ill considered

vanaf 00:39:26

Drummer Emre Ramazanoglu, saxofonist Idris Rahman, bassist Leon Brichard en slagwerker Yahael Camara-Onono vormen samen Ill Considered. Ze spelen vrij geïmproviseerde muziek die losjes gebaseerd is op simpele thema's - of die spontaan ter plekke ontstaat. De groep reageert altijd op de sfeer in het publiek, en de klank van de ruimte waar ze spelen, zodat elk optreden een uniek karakter krijgt. Vrijheid, blijheid dus, en het resultaat klinkt net zo hedendaags als tijdloos.

advertentie