VPRO Vrije Geluiden

Jasper van 't Hof, Sofie Winterson, Frans van Ruth & Doris Hochscheid

VPRO Vrije Geluiden

Jasper van 't Hof, Sofie Winterson, Frans van Ruth & Doris Hochscheid

Giovanca ontvangt pianist en componist Jasper van 't Hof (71). Hij is de winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2018, de belangrijkste prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. Verder: Sofie Winterson zingt over heel persoonlijke onderwerpen als het verdwenen gezamenlijke geheugen nadat een liefdesrelatie is opgebroken, of een ontmoeting tussen twee mensen die nog niet weten wat ze aan elkaar hebben. En te gast: cellistte Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth. In hun cd-project 'Dutch Cello Sonatas' verscheen in 2018 de achtste, tevens laatste cd met daarop werken van Hendrik Witte en Wouter Hutschenruyter.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Sofie Winterson

vanaf 00:00:32

Sofie Winterson: Sofie van Dijck/ Sofie Winterson - voice/ guitar, Willem Wits - drums/keys/souds fx, Adura Sulaiman - keys/voice Sofie Winterson werd geboren in een supermuzikaal gezin. Na een paar jaar zingen en spelen in de famillie-band The Soldiers ging Sofie naar het conservatorium om zang te studeren. De laatste twee jaar lang heeft Sofie gesleuteld aan Sophia Electric. Met haar instrumenten en wat simpele opname-apparatuur reisde ze naar Los Angeles en Lissabon, zonderde zich af, ging op zoek naar een eigen sound. En naar songs die heel persoonlijk zijn

Doris Hochscheid en Frans van Ruth

vanaf 00:12:08

Sonate voor Cello en Piano opus 4 - Adagio, gecomponeerd door de Nederlandse componist Wouter Hutschenruyter (1859-1943). Celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth brengen de CD-serie Dutch Cello Sonatas uit, en onlangs verscheen het achtste, en laatste, album in die serie, met met daarop werken van Hendrik Witte en Wouter Hutschenruyter. Met hun Stichting Cellosonate Nederland zijn Doris en Frans ook initiatiefnemer van een volledige online catalogus van de Nederlandse muziek voor cello en piano. Het duo programmeert minstens één Nederlandse compositie per concert en startte een educatieve concertserie aan het Conservatorium van Amsterdam, waarin zij samen met masterstudenten Nederlandse kamermuziek spelen. De uitgaven in hun cd-project Dutch Cello Sonatas kregen lovende kritieken en werden meermaals onderscheiden.

Dinosaur Buiten Spelen - Vrije Geluiden

vanaf 00:25:54

Op het terras van de artiestenfoyer van Muziekgebouw Eindhoven speelt Dinosaur. Dit Londonse jazzkwartet rondom trompettist Laura Jurd beweegt zich tussen synthesizer-pop en jazzmuziek. Hun debuutalbum 'Together, As One' kwam uit in 2016 en was een daverend succes. Onlangs verscheen 'Wonder Trail' met negen verrassende stukken. Deze opnames zijn gemaakt tijdens jazzfestival So What's Next.

Jasper van 't Hof - Buma Boy Edgarprijswinnaar 2018

vanaf 00:29:14

Jasper van 't Hof solo: Quiet American Jasper van 't Hof & Three Horns: However Pianist en componist Jasper van 't Hof (1947) is een virtuoos toetsenist en een van de meest actieve jazzmusici van Europa. Dit jaar wint heeft hij de BUMA Boy Edgar Prijs gewonnen. Gedreven door niet aflatende muzikale nieuwsgierigheid is Van 't Hof al decennialang vernieuwend èn toonaangevend in de Europese jazz. Hij beperkte zich nooit tot één genre, maar speelt net zo makkelijk bebop als freejazz, groove-jazz, jazzrock, fusion, pop of wereldmuziek. Meer dan eens werd hij in de pers uitgeroepen tot de beste jazzpianist van Europa, met ook nog eens meer dan vijfhonderd composities op zijn naam en een discografie van zowat 80 albums.