VPRO Vrije Geluiden

J'Nai Bridges, Nuala McKenna, Ragini Trio

VPRO Vrije Geluiden

J'Nai Bridges, Nuala McKenna, Ragini Trio

Gaan jazz en raga wel samen? Het Ragini Trio uit België bestaat uit Nathan Daems (baritonsax), Marco Bardoscia (bas) en Lander Gyselinck (drums). De band beschouwt deze bezetting als een jazztegenhanger van de klassiek Indische formatie tabla, harmomium en sitar. Zangeres J'Nai Bridges zingt een aria uit 'Girls of the Golden West' en een bekende aria uit Bizets 'Carmen'. Componist Max Knigge schreef op verzoek van celliste Nuala McKenna 'To the lighthouse'. Ze vertellen over hun samenwerking. En in 'Buiten Spelen' een live sessie van de Zeeuws-Vlaamse zanger Broeder Dieleman.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

J'Nai Bridges

vanaf 00:00:55

John Adams/ Peter Sellars/ uit: Girls of the Golden West - Ven esta Noche Amado Querido Georges Bizet/ Henri Meilhac & Ludovic Halévy/ uit: Carmen - Habanera Zangeres J’Nai Bridges - die eerder in haar leven een carrière als prof-basketballer in het vooruitzicht had - was in maart ook live in ons land te horen als Josefa in de opera Girls of the Golden West van John Adams en Peter Sellars. Maar niet alleen in grote opera-producties is haar prachtige stem te horen, ook in de gebruikelijke liederen-setting van piano + zangeres treedt ze op, waarbij ze het traditioneel repertoire combineert met African-American Songs en spirituals. In Vrije Geluiden zingt ze een aria uit Girls of the Golden West èn een bekende aria uit Bizets Carmen.

Ragini Trio feat. Bojan Z & Sawani Mudgal

vanaf 00:16:33

Bhairavi Ab Jo Mile Hain Gaan jazz en raga wel samen? Het Ragini Trio vindt van wel. Uit België komt het Ragini Trio, bestaande uit Nathan Daems (baritonsax), Marco Bardoscia (bas) en Lander Gyselinck (drums). De band beschouwt deze bezetting een jazztegenhanger van de klassiek Indische formatie tabla / harmomium / sitar. Ragini Trio bracht in 2013 al een plaat uit. En helemaal vers van de pers is de plaat Peace the New Jazz, waarop samengewerkt wordt met Sawani Mudgal (volop in de Hindoestaanse traditie) en Bojan Z (Balkan). Het draait ook in de kwintet-bezetting om improvisatie waarbij het opvalt dat de stem van Sawani vaak gespiegeld wordt door de instrumenten.

Buiten Spelen: Broeder Dieleman

vanaf 00:31:24

De gehele sessie: https://www.vpro.nl/vrije-geluiden/media~WO_VPRO_13096880~broeder-dieleman-vrije-geluiden-buiten-spelen~.html In Buiten Spelen een live sessie van de poëtische Zeeuws-Vlaamse zanger Broeder Dieleman, op het prozaïsche parkeerdek van het VPRO-gebouw. Broeder Dieleman heet in het dagelijks leven Tonnie. Hij woont en werkt te Zeeland. En dat zal je weten ook, want tijdens het tokkelen op de banjo zingt hij in dat ronde, zachte dialect van de Zeeuwen. Als singer-songwriter heeft hij al een behoorlijke staat van dienst. Zo toerde hij met Bonnie Prince Billy en maakte hij al een paar platen. Maar geen van die platen was zo ambitieus als zijn nieuwste. Het dubbelalbum ‘Komma’ (mét uitgebreid fotoboek) is een ode aan de natuur in het krekengebied van het Land van Axel in Zeeuws-Vlaanderen.

Nuala McKenna & Max Knigge

vanaf 00:34:00

To the lighthouse, zo heet het stuk dat componist Max Knigge schreef op verzoek van celliste Nuala McKenna. Zij is een van de deelnemers aan Dutch Classical Talent. Samen zijn ze te gast in Vrije Geluiden om te vertellen over de samenwerking tussen componist en musicus. Wat maakt deze samenwerking zo bijzonder? Is het heel anders om in opdracht te schrijven, en hoe verschilt het schrijven van een solostuk van het componeren voor een orkest of ensemble?