VPRO Vrije Geluiden

Napels: muziekmetropool van de 16e en 17e eeuw

VPRO Vrije Geluiden

Napels: muziekmetropool van de 16e en 17e eeuw

Napels was ooit een muziekmetropool met vier conservatoria, vijfhonderd kerken en vier operagebouwen. Het Festival Oude Muziek 2019 zet deze vergeten muziekcultuur in de schijnwerpers. Giovanca zoekt vier musici op die het belang van Napels als muziekmetropool erkennen. De Italiaanse tenor Marco Beasley zingt zowel oude als nieuwe Napolitaanse liederen. Violist Eva Saladin ontdekte Napolitaanse vioolmuziek van componist Gian Carlo Cailò én een andere manier van viool spelen dan we gewend zijn. Klavecinist Marco Mencoboni vertelt over componist Giovanni Maria Trabaci, die zeer belangrijk was voor de ontwikkeling van het klavecimbel en het orgel. Andrés Locatelli ontdekte manuscripten van niet uitgegeven en niet eerder gespeelde muziek. De partituren zijn er slecht aan toe, maar samen met zijn ensemble Theatro dei Cervelli probeert hij deze vergeten muziek te redden.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Theatro dei Cervelli - Introducit vos Domine

vanaf 00:01:49

Theatro dei Cervelli - Andres Locatelli Andres Locatelli is de oprichter van Theatro dei Cervelli, hij is blokfluitist, dirigent en musicoloog. Andres wijdt zijn tijd aan vergeten Italiaanse muziek uit de 17e eeuw. Onlangs ontdekte hij in een bibliotheek in Napels bergen manuscripten van niet uitgegeven en niet eerder gespeelde muziek. De partituren zijn er slecht aan toe, aangevreten door ratten en vocht.

Marco Beasley

vanaf 00:03:32

Muziek is niet weg te denken uit het stadsbeeld van Napels. Wat bij deze stad hoort zijn de Napolitaanse liederen. Die ook al stammen uit de 16e en 17e eeuw maar tot op de dag van vandaag worden geschreven en uitgevoerd. Een zanger die deze liederen heel veel uitvoert is de zanger, schrijver, acteur Marco Beasley. Hij is in Napels geboren. Zingen heeft volgens hem alles met acteren te maken. Beasley is in de ban van Napels en zijn zangtraditie. Hij vult cd na cd en concert na concert met zowel oude als nieuwe Napolitaanse liederen.

Eva Saladin

vanaf 00:18:25

Violiste Eva Saladin is op zoek naar muziek voor de solo viool. Napels was ook een vioolstad. De conservatoria leverden talrijke violisten af die overal aan het werk gingen, in de kamermuziek, in de opera, in de kerken. Wat vreemd is, is dat de zoektocht van Eva naar repertoire voor solo viool tot nu toe nog maar 1 stuk heeft opgeleverd. Namelijk de sonate van componist Gian Carlo Cailò. (ca.1659-1722)

Marco Mencoboni

vanaf 00:31:50

Napels was het centrum van artistieke vernieuwing, maar ook een stad van innovatie. Bijvoorbeeld op het gebied van de bouw van instrumenten zoals de klavecimbel en het orgel. De Italiaanse klavecinist Marco Mencoboni verdiept zich al jaren in de klavecimbel muziek uit de 16e en 17e eeuw en hij heeft een grote passie voor de Napolitaanse componist Giovanni Maria Trabaci (1575-1647)

Theatro dei Cervelli

vanaf 00:43:14

Andres Locatelli is de oprichter van Theatro dei Cervelli, hij is blokfluitist, dirigent en musicoloog. Andres wijdt zijn tijd aan vergeten Italiaanse muziek uit de 17e eeuw. Onlangs ontdekte hij in een bibliotheek in Napels bergen manuscripten van niet uitgegeven en niet eerder gespeelde muziek. De partituren zijn er slecht aan toe, aangevreten door ratten en vocht.