VPRO Vrije Geluiden

The Lasses, Izaline Calister en Toko Telo

VPRO Vrije Geluiden

The Lasses, Izaline Calister en Toko Telo

The Lasses bestaat uit de zangeressen Margot Merah en Sophie ter Schure. De twee begeleiden zichzelf op gitaar, bodhrán (Ierse percussie), tenor-ukelele en mondharmonica. Zangeres Izaline Callister komt van Curaçao en woont al heel lang in Nederland. Toetsenist Thijs Borsten brengt musici uit allerlei culturen bij elkaar. De reis die ze samen maakten naar Curaçao resulteerde in de theatertour 'Het eiland van mijn vader'. Het trio Toko Telo bestaat uit drie van de meest gerenommeerde musici uit Madagaskar: zangeres en percussionist Monika Njava, gitarist Joël Rabesolo en gitarist en zanger D'Gary.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Toko Telo

vanaf 00:01:14

Muziek uit Madagascar is doorgaans niet zo bekend, maar het trio Toko Telo brengt hier in rap tempo verandering in. Toko Telo bestaat uit drie van de meest gerenommeerde musici uit Madagascar en interpreteert de traditionele muziek van het eiland. Zangeres en percussionist Monika Njava wordt geroemd als nationale diva van het land en toerde eerder de wereld rond, onder andere in haar eigen formatie Njava. Gitarist Joël Rabesolo groeide op in Madagascar met de viersnarige kabosy, een rechthoekig instrument dat zijn oorsprong vindt in dit land. Hij maakte de overstap naar gitaar en werd toegelaten tot het Brussels Conservatorium. Ook gitarist en zanger D’Gary is geen nieuwkomer. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste gitaristen van het eiland en werkte lange tijd samen met de Amerikaanse banjospeler Béla Fleck.

Izaline Calister & Thijs Borsten: Het Eiland van Mijn Vader

vanaf 00:14:06

Zangeres Izaline Callister komt van Curaçao, en woont al heel lang in Nederland. Maar in het Caraïbisch gebied is zij de Koningin van de Curaçaose muziek. Toetsenist Thijs Borsten brengt musici uit allerlei culturen bij elkaar. Voor hem gaan muziek en het bijbehorende verhaal altijd samen, al dan niet ondersteund door beelden. Samen reisden ze naar Curaçao, waar ze rondgeleid werden door Izaline’s vader. Die reis resulteerde in de theatertour Het Eiland van mijn vader, waarin Izaline zingt over Curaçao, haar vader en daarmee ook over zichzelf.

Alfredo Rodríguez & Pedrito Martinez

vanaf 00:35:03

Apart van elkaar zijn Alfredo Rodríguez en Pedrito Martinez grootheden in de Cubaanse muziek. Samen maken ze speelse, intense en intieme nummers. Ze zijn beiden opgegroeid in Cuba maar verhuisden naar de Verenigde Staten. Rodriquez studeerde aan het conservatorium van Havana terwijl Martinez zijn spel juist ontwikkelde in de straten van dezelfde stad. Begin 2019 brachten ze het album Duologue uit geproduceerd door Quincy Jones. Deze sessie is opgenomen tijdens de International Music Meeting Festival in de Nijmeegse Park Brakkenstein

The Lasses

vanaf 00:38:43

The Lasses bestaat uit de zangeressen Margot Merah en Sophie ter Schure en zij worden geroemd om hun geweldige samenzang. De twee begeleiden zichzelf op gitaar, bodhrán (Ierse percussie), tenor-ukelele en mondharmonica. Margot en Sophie onmoetten elkaar in de Amsterdamse Ierse pub Mulligans, waar ze meteen een klik voelden. Ze zongen eerder met elkaar dan dat ze een gesprek hebben gevoerd, van het een kwam het ander en toen was daar zo maar dit mooie duo. The lasses betekent in het Engels meisjes, maar oorspronkelijk komt het woord uit Noorwegen: ongetrouwde vrouw. Sophie: “Folkmuziek kun je niet op een conservatorium leren, dus je krijgt het sowieso overgeleverd door anderen. En dat hoort ook heel erg bij de muziek, verhalen vertellen. Wij zijn als muzikanten ook helemaal niet van dingen opschrijven maar gewoon wat je hoort, dat speel je. Wij hebben ook nog nooit iets geleerd van bladmuziek. En als er muzikanten meespelen overleggen we ook geen akkoordenschema.”