Anita Arts neemt ontslag als bestuursvoorzitter van het Flevoziekenhuis in Almere. Dit heeft zij zondag laten weten in een brief aan het ziekenhuispersoneel. Arts vertrekt op 1 juli, naar eigen zeggen om meer tijd te kunnen doorbrengen met haar geliefde.

Argos onthulde ruim een week geleden dat de patiëntveiligheid op de intensive care van het Flevoziekenhuis vorig jaar zo ernstig in gevaar is geweest, dat de afdeling eigenlijk had moeten sluiten. Zelfs aan de meest basale eisen voor IC-zorg voldeed het ziekenhuis niet, bleek uit een vertrouwelijk onderzoeksrapport.

In haar brief aan de ziekenhuismedewerkers rept Arts met geen woord over de crisis op de IC-afdeling. Zij meldt dat zij haar ontslag begin dit jaar al heeft ingediend bij de raad van toezicht.

‘Mijn geliefde, Mari, is met pensioen gegaan’, schrijft de bestuursvoorzitter. ‘We zijn allebei fit en houden al ruim 45 jaar veel van elkaar. Dus Mari wil al een poos meer samen ondernemen en dat vraagt flexibiliteit en tijd die ik eigenlijk al jaren onvoldoende te bieden heb. Door de grote en langdurige impact van COVID-19 op de zorg en het ziekenhuis, werd dat er niet beter op. Ook is de balans tussen mijn werkbelasting en werkplezier minder goed geworden.’

Vertrouwen opgezegd

De uitzending van Argos heeft intern veel losgemaakt, zeggen medewerkers van het ziekenhuis. Daaruit bleek onder meer dat enkele intensivisten ‘ernstig onprofessioneel’ gedrag hadden vertoond. Ook had de volledige afdeling IC-verpleegkunde het vertrouwen in de raad van bestuur had opgezegd, omdat die niet de maatregelen zou nemen om de nijpende situatie op de afdeling blijvend te verbeteren.

Arts, die sinds 2013 bestuursvoorzitter is van het Flevoziekenhuis, bood na de uitzending haar excuses aan ‘voor de wijze waarop er binnen de IC (…) soms zonder respect over patiënten gesproken is’. Toch was de patiëntveiligheid op de IC volgens haar nooit in gevaar geweest. ‘Wel was er ernstig onprofessioneel gedrag en waren er problemen in de onderlinge verhoudingen. Dat heeft een risico gevormd voor de patiëntveiligheid.’

Reactie raad van toezicht op uitzending

De raad van toezicht liet afgelopen week op vragen van Argos weten ‘geschrokken’ te zijn van de reportage. ‘Ik heb van onze leden van de raad van bestuur terug gehoord hoeveel impact de uitzending heeft gehad op de IC-afdeling, waar nu juist zo hard wordt gewerkt aan verbeteringen’, meldde voorzitter Meindert Schmidt. ‘Dit alles zal een helingsproces op de IC juist bemoeilijken en op achterstand zetten en dat betreur ik zeer.’

De toezichthouders hebben volgens Schmidt ‘altijd achter het gevoerde beleid gestaan’ van het ziekenhuis. ‘De raad van bestuur heeft ons in elk overleg goed, systematisch en adequaat geïnformeerd. Wij hebben altijd vertrouwen gehad in de aanpak en het beleid van de raad van bestuur en we hebben dat nog steeds’, aldus voorzitter Schmidt.

Gesprekken

Arts schrijft in haar afscheidsbrief dat er ‘nog veel op mijn to-dolijstje’ staat. ‘Bovenaan staan evaluatieve gesprekken, daar waar er nog issues open staan.’ Zij benadrukt dat iedereen tot haar vertrek kan rekenen op haar ‘loyaliteit’ aan het ziekenhuis ‘en op mijn werklust om samen te blijven werken aan het behalen van onze doelen’.

Zij zal haar portefeuilles na haar vertrek overdragen aan de twee andere leden van de raad van bestuur: Marc Seelen en Jeroen van Duren. Beiden zijn acht maanden geleden aangetreden.  

bekijk ook