Argos radio

De strijd om IC-bedden

De dag waarop Nederland twee coronapatiënten per helikopter naar Duitsland overplaatste, telde Nederland 125 onbezette IC-bedden. Hoe zit dat?

Vanuit het Flevoziekenhuis worden op 23 oktober twee patiënten verplaatst naar het Duitse Münster. Alle IC's in Nederland lagen vol, luidde de boodschap. Argos-redacteuren Reinier Tromp en Marit Koopmanschap vertellen over een reconstructie die zij maakten van die dag.

Zaterdag 14 november, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

De machtsstrijd om de IC-bedden

De dag waarop het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding het ingrijpende besluit nam om twee coronapatiënten per helikopter naar Duitsland over te plaatsen, telde Nederland 125 onbezette IC-bedden. Hoe zit dat? Ziekenhuizen stond het water toch aan de lippen? Een reconstructie.

GGD’en schalen contactonderzoek hard op, maar het is niet genoeg

GGD’en hebben bron- en contactonderzoek fors uitgebreid, blijkt uit een nieuwe rondgang van Argos. Op vier na halen alle GGD’en de eerder dit jaar gestelde capaciteitsnorm. Toch is de groeispurt bij lange na niet genoeg om het zicht terug te krijgen op de verspreiding van het virus.​​​​​​​

Wanneer de coronadijken breken

Zolang er geen vaccin is tegen COVID-19 vormen bron- en contactonderzoekers (BCO) de belangrijkste verdedigingslinie tegen het virus. In september dit jaar schreven we dit artikel, waar uit bleek dat regionaal de vereiste norm van BCO'ers nergens werd gehaald.