Argos

lek suwinet

Argos inventariseert waar het mis gaat met Suwinet. Over ongeoorloofd gesnuffel in loonstrookjes en het lekken van geheime adressen aan ex-partners.

Veel ambtenaren zijn er blij mee: Suwinet. Dit is een computersysteem waarmee zij met een paar muisklikken inzage hebben in uw loon, hypotheek, huisadres, bankrekeningnummer, studieschuld – kortom- vrijwel alle denkbare persoonsgegevens. Dat is handig, want ambtenaren kunnen zo in korte tijd bepalen of iemand recht heeft op een uitkering. Maar de meeste gemeenten lappen de beveiliging van dit digitale klantdossier 13 jaar na de invoering nog steeds aan hun laars. Met soms ingrijpende gevolgen.

Met een reactie van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Een reportage van Astrid Cornelisse en Hansje van de Beek.

 

Doe zelf een verzoek bij het BKWI

Bent u net als wij ook benieuwd of uw gegevens met Suwinet zijn geraadpleegd? Doe dan een verzoek bij het BKWI met onze voorbeeldbrief. Het BKWI vraagt wel een kopie van uw identiteitsbewijs voor het verstrekken van deze gegevens. Vergeet deze dus niet bij te voegen.

De Boeken

Margalith Kleywegt recenseert vandaag boeken geschreven door overlevers. Hoe vertaal je een persoonlijk drama en daaropvolgend (zelf)onderzoek naar non-fictie zodat het de lezer nieuw inzicht verschaft? Besproken worden:

  • Judith Spiegel, Speelbal van sjeiks. Reconstructie van onze ontvoering. AtlasContact 2015
  • Annette Herfkens, Turbulentie. Ik overleefde een vliegtuigramp. De Boekerij 2015
  • Marieke Poelmann, Alles om jullie heen is er nog: het verhaal van een nabestaande. De Bezige Bij 2015

fragmenten