Argos

De lange arm van Eritrea

Donderdagavond verbood de burgemeester van Veldhoven de Europese conferentie van YPFDJ, de jongerenbeweging van de enige toegestane politieke partij in Eritrea. Twee dagen eerder hadden OneWorld en Argos onthuld dat deze conferentie in het Paasweekend in Nederland zou worden gehouden en dat de diverse ministeries hiermee in hun maag zaten.

Uit een rondgang in de Tweede Kamer bleek bovendien dat ook de overgrote meerderheid van het parlement de conferentie van regime-aanhangers onwenselijk vond. De Eritrese ambassade in Den Haag liet in een reactie weten niets te maken te hebben met de organisatie en de financiering van de conferentie. Maar is dat waar? In Argos nieuwe bewijzen over de praktijken van die ambassade, die al langer onder vuur ligt.

Argos verricht het onderzoek naar de lange arm van Eritrea in Nederland in samenwerking met OneWorld.

De Boeken
Vaste recensent Sjoerd de Jong bespreekt nieuwe nonfictie met een link naar onderzoeksjournalistiek. Vandaag: Erdal Balci en Froukje Santing, Vechtscheiding - Hoe Erdogan de Turkse gemeenschap splijt (De Geus 2017) en Joost Vullings, De kinderen van Pim (Lebowski 2017)