Bron- en contactonderzoek loopt vast, maar niet in Zuid-Limburg | De omstreden subsidie aan RadboudUMC

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Sticher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

Bron- en contactonderzoek loopt vast, maar niet in Zuid-Limburg

Minister Hugo de Jonge noemt het de belangrijkste verdedigingslinie tegen het coronavirus: het bron-contact onderzoek. Deze week bleek dat 21 van de 25 GGD'en niet genoeg mankracht hebben om het bron- en contactonderzoek volledig te kunnen blijven uitvoeren.

Waar het wél goed blijft gaan is de GGD in Zuid-Limburg. Christian Hoebe - Arts-epidemioloog Maatschappij & Gezondheid Infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg - en collega's leggen uit hoe dat kan.

achtergrondverhalen

Wanneer de Coronadijken breken

Minister De Jonge presenteerde een ambitieus plan om de capaciteit verder te vergroten, terwijl hij in juni nog de opdracht gaf om het landelijk bron- en contact onderzoek af te schalen. Uit een analyse door Argos blijkt dat ook regionaal de vereiste norm nergens wordt gehaald.

Waarom onze Duitse buren veel minder coronadoden hebben

Hoe goed bestrijdt Nederland het coronavirus? Welke lessen moeten we trekken in het verder bestrijden van de pandemie? Een vergelijking met de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen levert interessante inzichten op.

De omstreden subsidie aan RadboudUMC

Ter ontwikkeling van een speciale gel voor de behandeling van brandwonden, kreeg het academische Radboud-ziekenhuis een miljoen euro overheidsgeld toegezegd van subsidie-instantie ZonMw. Het onderzoeksproject ontaardde echter in een gigantische ruzie, en Argos ontdekte in 2018 dat Radboud tal van voorwaarden voor de subsidie had geschonden.

ZonMw zei hiermee rekening te zullen houden bij de definitieve vaststelling van de subsidie, en eventueel geld van Radboud te zullen terugvorderen. Maar uit documenten die Argos in handen kreeg, blijkt een heel ander verhaal.

achtergrondverhalen

Schimmige praktijken bij ZonMw

Argos publiceerde in 2017 al over ZonMw. Toen bleek dat de Subsidie-instantie miljoenen euro's aan subsidie voor medisch wetenschappelijk onderzoek op onwettige wijze toekende. Luister hier de uitzending terug.

Als de politiek in ieder oor een andere belofte fluistert

Met online politieke targeting zetten partijen de stap van adverteren voor een groot publiek naar beïnvloeding van individuen. ‘We zitten op een glijbaan, ook in Nederland.’