Argos

De apocalyptische voorspellingen van het IPCC

Overstromingen in Limburg, Duitsland en België; temperaturen boven de 48 graden in de VS, Canada en Zuid-Europa; enorme bosbranden in Rusland, Griekenland en Turkije. Extreem weer komt steeds vaker voor en klimaatwetenschappers zeggen dat dat de mens hier de oorzaak van is.

Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat grote delen van de aarde onleefbaar worden? In Argos een uitzending die volledig in het teken staat van de Nederlandse klimaataanpak.

We luisteren naar de ideeën van Extinction Rebellion tijdens een actiekamp. En we spreken met de voorzitter van het voortgangsoverleg over het Klimaatakkoord: oud-minister en VVD-fractieleider Ed Nijpels. Klimaatwetenschapper Heleen de Coninck, kunsthistorica Eva Rovers en klimaatjournalist Jelmer Mommers van De Correspondent reageren in de studio.

Zaterdag 21 augustus, 14 uur, NPO Radio 1

Naschrift

In de Argos-uitzending van 21 augustus werd een tweet aangehaald van wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (De Volkskrant). In die tweet sprak hij van ‘onversneden politiek activisme van het IPCC’, het wetenschappelijke klimaatpanel van de Verenigde Naties. Na de uitzending maakte Keulemans ons erop attent dat de bespreking van die stelling gebaseerd is op een verkeerde veronderstelling: zijn twitterbericht sloeg niet op het IPCC in het algemeen en ook niet op het begin augustus gepubliceerde IPCC-rapport. De tweet sloeg op een specifieke passage in een nog niet gepubliceerd conceptrapport van het IPCC, dat in juni uitlekte via de Britse krant The Guardian. In die passage wordt gesteld dat de menselijke soort zich niet zou kunnen aanpassen aan klimaatverandering die gaande is. Deze stelling is volgens Keulemans geen wetenschappelijk constatering, maar een activistische stelling. 

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Eva Rovers

Cultuurhistoricus en lid van Extinction Rebellion

Ed Nijpels

Voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord

Heleen de Coninck

Klimaatwetenschapper en mede-auteur van IPCC-rapporten

Jelmer Mommers

Klimaatjournalist bij De Correspondent

achtergrondverhalen

Voor Levi is een warme zomerdag ondraaglijk

Eerder deze zomer deed Argos een oproep aan lezers om hitte-verhalen in te sturen vanuit de warmste huiskamers in Nederland. In dit artikel een eerste greep uit de verhalen die jullie de afgelopen weken met ons deelden.

Snikhete slaapkamers zijn blinde vlek in klimaataanpak

Nederland wordt heel snel heter, maar over het klimaat in onze woningen weten we nog weinig. Argos trekt deze zomer langs de warmste kamers van Nederland voor een onderzoek naar hittestress.

Het prijskaartje van de droge, hete zomers

Weersextremen zoals hagelbuien en forse regenval leiden tot economische schade. Maar ook aan hitte en droogte hangt een prijskaartje. Zo droog en heet als in de zomers van 2018 en 2019 is het niet vaak. Akkerbouwers werden geconfronteerd met tegenvallende oogsten, huizenbezitters met funderingsschade en ook verzekeraars zien de schadelast toenemen. Hoeveel hebben die zomers Nederland gekost?