Argos

De nieuwe gedetineerde

Medewerkers in gevangenissen en jeugdgevangenissen luidden in oktober de noodklok in een brandbrief aan hun bazen. De werkdruk is sterk opgelopen door personeelstekort en een hoog ziekteverzuim en de onveiligheid neemt toe, zo waarschuwen zij.

In deze brief staat ook een opmerkelijk fenomeen beschreven. De ‘veranderende doelgroep’ in de gevangenissen speelt een flinke rol. 

Dat zijn volwassenen en jongeren die veel meer aandacht vragen dan vroeger. Een steeds groter deel van de volwassenen én jongeren kampt met problemen. Lichte verstandelijke beperkingen, verslavingen en psychische problematiek. Maar er is ook sprake van verharding, door zware georganiseerde criminaliteit. 

Hoe gaan de Nederlandse gevangenissen om met deze nieuwe gedetineerden? Wie zijn deze gevangen eigenlijk? Vanwaar deze verschuiving? Podcastmaker Marjolein Knol ging op onderzoek uit.

Zaterdag 11 december, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Hariet Pinkster

Algemeen directeur Rijks Justitiële Jeugd Inrichting (RJJI)

Corinne Peeters

Pedagogisch directeur Rijks Justitiële Jeugd Inrichting (RJJI)

Sander Looijenga

Voorzitter van de ondernemingsraad van de PI Zwolle

Harm de Boer

Lid Centrale Ondernemingsraad (COR), namens de Rijks Justitiële Jeugd Inrichtingen

Brahim

Jongere, zijn naam is bij de redactie bekend

Reinier van der Grijp

Gemeentelijk interventiespecialist

Rob

Medewerker RJJI Nijmegen

Joost Walraven

Directeur zorg en behandeling Penitentiaire Inrichting Zwolle

achtergrondverhalen

‘Als je hun dossiers leest, springen de tranen in je ogen’

 Jeugdige delinquenten verharden en hun problemen zijn steeds complexer, merken ze in de justitiële jeugdinrichtingen. Dat vraagt veel van het personeel. Argos sprak met algemeen directeur Hariët Pinkster en pedagogisch directeur Corinne Peeters van de Rijks Justitiële Jeugdinrichting. ‘Het is een gevolg van verregaande individualisering.’