Argos

Waarom Grapperhaus plots met geld voor Poch over de brug komt

Hij verraste vriend en vijand met zijn plotselinge besluit. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegde twee weken geleden in de Tweede Kamer ineens een ‘onherroepelijke financiële tegemoetkoming’ toe aan Julio Poch.

De geplaagde oud-Transavia-piloot zelf wist nog van niks, en zijn advocaat evenmin. Poch was juist al drie jaar – tevergeefs - bezig om via de rechter een schadevergoeding van de Nederlandse Staat te krijgen, vanwege de kwalijke rol die Nederland volgens hem heeft gespeeld bij zijn arrestatie en uitlevering aan Argentinië. Poch zat ruim acht jaar in voorarrest op verdenking van ernstige mensenrechtenschendingen tijdens het bewind van dictator Videla, voordat de rechters hem op alle punten vrijspraken.
 
Grapperhaus en zijn voorgangers op Justitie hebben al die jaren geen centimeter toegegeven aan de wensen van Poch. Waarom komt de minister dan nu ineens over de brug? Is dat uitsluitend een gebaar van medemenselijkheid? Of spelen er ook andere motieven? En wat betekent dit voor de waarheidsvinding?

In Argos een reconstructie van dit opmerkelijke en onverwachte besluit. Met fragmenten uit het Kamerdebat (o.a. minister Grapperhaus en Kamerleden Van Nispen en Sjoerdsma van respectievelijk SP en D66) en interviews met advocaat Geert Jan Knoops, universitair hoofddocent strafrecht Klaas Rozemond en VVD-kamerlid Ulysse Ellian.
 

 

Zaterdag 2 oktober, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Geert Jan Knoops

Advocaat Julio Poch

Klaas Rozemond

Universitair strafdocent strafrecht

Ulysse Ellian

Tweede Kamerlid voor de VVD

achtergrondverhalen

‘Zaak-Poch maakt Nederlanders vogelvrij in het buitenland’

Regering en Tweede Kamer moeten zo snel mogelijk een ‘lek’ in het rechtshulpbeleid van Nederland dichten dat is ontstaan door de affaire rond Julio Poch. Nederlanders lopen nu namelijk de kans dat zij, net als Poch, ‘op oncontroleerbare wijze in een buitenlandse gevangenis verdwijnen’.

Boven het politieonderzoek naar Julio Poch brandde altijd een oranje lampje

Nederlandse politie en justitie blijken in juni 2007 informatie over de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch aan Spaanse autoriteiten te hebben gegeven, na een aanbod van Spanje om te helpen ‘indien de zaak voor Nederland te gevoelig ligt in verband met het koningshuis’.

dossier

De zaak Julio Poch