De Nederlands-Argentijnse Transavia-piloot Julio Poch werd gearresteerd omdat hij ervan werd verdacht tegenstanders van het Argentijnse militaire regime uit vliegtuigen te hebben gegooid. De Nederlandse Staat had daarbij een dikke vinger in de pap. Ruim acht jaar zat Poch gevangen toen bleek dat er geen enkel bewijs tegen hem bestaat. Kon Nederland dit weten?

In de kwestie-Poch vormt het dubieuze verleden van Zorreguieta een onheilspellend decor

Hoe ver ging Nederland om Julio Poch als verdachte van zeer ernstige misdaden te laten berechten in Argentinië? Wat was de precieze aanleiding, waaruit bestond het bewijs en waarom bracht het openbaar ministerie hem niet voor een Nederlandse rechter? Speelde hierbij wellicht mee dat Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima, minister was tijdens de Argentijnse dictatuur?

Heb je een tip?

Kun je bijdragen aan de voortgang van dit onderzoek, vanuit je vakgebied, of heb je een tip. Deel het met de redactie.

Alle verhalen

nternationaal strafrechtdeskundigen betwijfelen of Nederland rechtmatig heeft gehandeld in de zaak van oud-Transavia-piloot Julio Poch. Een onderzoekscommissie concludeerde in februari dat de Nederlandse Staat niets te verwijten viel. Maar vooraanstaande wetenschappers plaatsen daar kanttekeningen bij. Lees verder →

Nederlandse politieliaison: Koningshuis wist van onderzoek naar piloot Poch

06-05-2020

Leden van het Koningshuis zijn al in een vroeg stadium op de hoogte gesteld van het omstreden politieonderzoek naar de Transavia-piloot Julio Poch. Dit blijkt uit een verslag van een Nederlandse politieliaison dat vorige week boven water kwam en dat minister Grapperhaus weigert aan de Tweede Kamer te geven.
lees verder →

Politie vernietigde cruciaal document in zaak-Poch

28-10-2019

Het gaat om het reisverslag van de eerste geheime missie van hoge politiefunctionarissen naar Argentinië om te onderzoeken of Poch vervolgd kon worden wegens oorlogsmisdaden. Het stuk is na dat onderzoek in januari 2008 uit een politiekluis verwijderd.
lees verder
 

Boze getuigen in de zaak van Julio Poch

11-05-2019

Voor het eerst sinds de vrijspraak van Transavia-piloot Julio Poch blikken drie collega’s terug op hun rol als getuigen in de geruchtmakende strafzaak. Ze vertellen hoe de vork volgens hen echt in de steel zit en beoordelen de werkwijze van het openbaar ministerie in Nederland en Argentinië. 'Ze hebben ons gewoon laten bungelen.' 
luister de reportage →

De Nederlandse Staat versus Julio Poch

reportage

Julio Poch eist vijf miljoen euro schadevergoeding van de Nederlandse Staat. Hij houdt Nederland medeverantwoordelijk voor het feit dat hij in Argentinië acht jaar in voorarrest zat voordat hij werd vrijgesproken van betrokkenheid bij misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Argentijnse militaire dictatuur. Wat was de Nederlandse rol in de zaak-Poch? 
luister →

nieuws

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin gaf eind 2007 persoonlijk opdracht aan de politie om de zaak rond toenmalig Transavia-piloot Julio Poch te onderzoeken.
lees verder → 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Argos nieuwsbrief. Wekelijks houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen in onze onderzoeken. En selecteren we de beste onderzoeksverhalen voor je uit binnen- en buitenland.