Minister Yesilgöz besloot tot geheimhouding documenten na ‘dringend signaal’ van politie

Soap rond het Poch-archief krijgt steeds curieuzere trekjes

Wat is er over van de nieuwe bestuurscultuur die het kabinet-Rutte beloofde na de pijnlijke episodes in het Toeslagenschandaal? Hoe staat het met de transparantie van de overheid? Deze week bleek dat minister Hugo de Jonge zware druk heeft uitgeoefend op ambtenaren van het ministerie van VWS om zijn corona-appjes niet te openbaren. Op het ministerie van Justitie en Veiligheid lijkt iets soortgelijks aan de hand, naar aanleiding van de kwestie-Poch.

Een productie van: Eric Arends

Duizenden documenten uit het archief over de zaak van de oud-Transavia-piloot blijven op last van minister Yesilgöz geheim, ondanks de stellige belofte van haar voorganger Grapperhaus om het archief ter beschikking te stellen aan de Tweede Kamer.

Met name Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Michiel van Nispen (SP) weigeren daar genoegen mee te nemen. Zij vroegen daarom de ambtelijke adviesnota’s op die de basis vormen voor ministeriële besluiten. Wat blijkt? De eigen ambtenaren van Yesilgöz vonden dat het archief best – vertrouwelijk – ter inzage kon worden gegeven. Het was zelfs al uitgebreid beoordeeld en deels zwartgelakt. Maar twee dagen na dit advies nam de minister plotseling een besluit dat hier volledig haaks op staat.

De reden: er was een ‘dringend signaal’ binnengekomen. Een signaal van de politie. Meer wil Yesilgöz er niet over kwijt. Wat betekent dit? Moeten Kamerleden zich hierbij neerleggen? Of worden zij met een kluitje in het riet gestuurd? Argos ging te rade bij kenners van de materie.

Zaterdag 11 maart, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Wim Voermans

Hoogleraar Staats- en bestuursrecht Universiteit Leiden

Michiel van Nispen

Tweede Kamerlid SP

Jelle van Buuren

Politiedeskundige en universitair docent aan het Institute of Security and Global Affairs en Universiteit Leiden

achtergrond

Yesilgöz bijt zich vast in geheimhouding zaak-Poch, ondanks belofte Grapperhaus

Er gebeuren soms de vreemdste dingen in de Nederlandse politiek. Op papier is de Tweede Kamer dan misschien het hoogste politieke orgaan, de praktijk is regelmatig anders. Dat werd afgelopen woensdag weer eens duidelijk tijdens een vergadering van de vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid.

Yesilgöz houdt zich doof voor verzoek om inzage Poch-documenten

Al bijna twee jaar vraagt de Tweede Kamer aan de minister van Justitie om inzage in documenten over de zaak-Poch. Nadat voormalig Minister Ferd Grapperhaus in 2021 beloofde om het archief van deze zaak ‘zo snel mogelijk’ naar de Kamer te sturen, wil zijn opvolger Dilan Yesilgöz dit toch geheimhouden. Ook na politieke aanmaningen geeft Yesilgöz geen krimp.