Argos

Chris De Stoop: een zachtaardige luis in de pels

Hij ontving kort geleden de oeuvreprijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Hij ging undercover in de seksindustrie en legde zo een netwerk van internationale vrouwenhandel bloot. Hij reconstrueerde vanuit Irak de eerste zelfmoordaanslag gepleegd door een westerse vrouw. Hij berichtte over Vietnamese bootvluchtelingen, de oorlog in Bosnië en de genocide in Rwanda, maar de laatste jaren zoekt hij zijn onderwerpen dichter bij huis: de teloorgang van het boerenland en -leven in België en de roofmoord op zijn oom Daniel.

In de Argos-rubriek ‘Luizen in de pels’ een uitgebreid gesprek met Chris De Stoop, over de impact van zijn werk, het belang van een goed verteld verhaal en wat er anders moet in de huidige journalistiek.

Zaterdag 28 augustus, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Ex-reporter Chris de Stoop in 5 boeken

In juni reikte de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) een oeuvreprijs uit aan auteur Chris De Stoop, die uitgerekend zes jaar eerder teleurgesteld het reguliere journalistieke vak verliet. Zaterdag 28 augustus gaat Argos met hem in gesprek. Enkele van zijn meest opvallende werken.