Argos

'Heilige' terrorismewetenschappers

Nederlandse terrorismewetenschappers spelen een grote rol in ons beeld van extremisme. Ze nemen veelvuldig deel aan het publieke debat, door in talkshows aan te schuiven of columns te schrijven. Maar klopt het beeld dat ze schetsen?

Kloof tussen wetenschap en praktijk
Hun onderzoek heeft ook invloed op overheidsbeleid bij de aanpak van radicalisering en terrorisme. Staan Nederlandse terrorismewetenschappers voldoende met hun poten in de modder?
 
In de studio Willem Wagenaar, onderzoeker naar rechts-extremisme bij de Anne Frank Stichting, over het belang van vroegtijdige signalering bij radicalisering bij politiek extremisme.
 

Zaterdag 20 maart, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

De transformatie van Angela B.

Hoe radicaliseert iemand eigenlijk? Verslaggever Ellen van den Berg sprak ruim een jaar geleden met de moeder van Angela B. Zij ging van een onopvallend pubermeisje naar van de meest besproken Syriëgangsters in Nederland.

Hoe gevaarlijk zijn Nederlandse IS-vrouwen?

Wat is waar van het beeld van de 'onschuldige' vrouw? In 2019 waren er zo'n 35 Nederlandse vrouwen die in Noord-Syrische kampen verbleven. Wat was hun rol tijdens de periode van vijf jaar in het 'kalifaat' van terreurbeweging IS in Syrië en Irak? En zijn ze gevaarlijker dan hun mannelijke strijders? Argos sprak met oorlogsfotograaf Eddy van Wessel en journaliste Judit Neurink over hoe gevaarlijk deze vrouwen daadwerkelijk zijn.

Hoe effectief is antiradicaliseringsbeleid?

Nederlandse gemeenten hebben ruim 20 miljoen euro gekregen voor de aanpak van radicalisering. Het geld wordt vooral besteed aan theatervoorstellingen, weerbaarheidstrainingen en fakenews lessen, maar ook naar trainingen om radicalisering te leren herkennen en signaleren. Werken die preventieve programma´s en controleert de overheid eigenlijk wel of het helpt? In samenwerking met het Algemeen Dagblad gaat Argos op zoek naar de effecten van anti-radicaliseringsbeleid.

‘Het risico is dat we dingen missen’

Een ‘quickscan’ van terrorismewetenschappers had gevolgen voor het Amsterdamse antiradicaliseringsbeleid. Wat is de invloed van terrorismewetenschappers op het beleid en het publieke debat? Hoe groot is de kloof tussen praktijk en wetenschap?